Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Працівникам “Гранд Готелю” платять як двірникам?

Роботу Fashion Club забезпечують всього два працівники, а “Чесного м’яса” - жодного...

Львівська міська рада проаналізувала рівень зарплат у розважальних закладах міста — відповідно до того, скільки податків вони сплатили за минулий рік. Як виявилось, більшість модних закладів платять своїм працівникам «мінімалку» або близько до того. Скажімо, середня зарплата у ресторанах мережі FEST — лише 5353 грн, тоді як у дитячих садках — 7293 грн.

«У школі № 93, де 146 працівників, середня заробітна плата 10 тисяч 193 грн, і відповідно, ПДФО за рік сплачено 2 млн грн. А „Кумпель-груп“, де приблизно аналогічна кількість працівників, сплатила до бюджету лише 900 тис. грн, що удвічі менше. Це дуже великі втрати для міського бюджету», — заявила директорка департаменту економічного розвитку ЛМР Ірина Кулинич. За словами чиновниці, шість із 70 готелів та ресторанів міста мають зарплату від 8 до 17 тис. грн. У решті таких закладів заробітна плата — до 5200 грн. на місяць. Якщо припустити, що реально середня зарплата у них 10−12 тисяч гривень, то міський бюджет щороку втрачає 28 млн грн.

Серед готелів найвищі офіційні зарплати виплачують у «Леополісі» — 16,9 тис. грн на місяць. Далі йдуть Ibis Styles (11,1 тис. грн) та «Панорама» (10,8 тис грн). Натомість у п’ятизірковому «Гранд Готелі» працівникам платять в середньому 4433 грн — приблизно стільки платять двірникам у жеках. На порядних фірмах навіть прибиральникам платять більше…

Утім, розважальні заклади економлять не лише на офіційній зарплаті — частина працівників взагалі офіційно не працевлаштована. За словами Ірини Кулинич, відомий нічний клуб Fashion Club офіційно наймає лише двох працівників, а ресторан «Чесне м’ясо» — жодного.

Щодо супермаркетів, то там ситуація з виплатою зарплати краща. У Львові 75 супермаркетів, офіційна зарплата там від 10 до 17 тис. грн. Єдина мережа, яка торік платила працівникам у середньому лише 4 210 грн, — «Близенько». «На касах магазинів „Близенько“ видають по три чеки: окремо акцизні товари, окремо овочі та решта група товарів, натомість якщо ти купуєш м’ясні товари, то чеку тобі не дають узагалі. Тут є наші львівські власники, однак їм дуже далеко до рівня заробітної платні інших супермаркетів», — заявила Ірина Кулинич.

Від 94 до 114 тис. грн.

Таку середню місячну зарплату офіційно виплачували торік у Львові своїм працівникам дві ІТ-компанії. Їх назв у ЛМР не розголошують.

Схожі новини