Передплата 2024 «Добрий господар»

Компенсації за втрачене житло дрогобиччани досі не отримали

Кабмін виділив і того ж дня забрав понад 40 млн грн торік наприкінці грудня. Тепер обіцяє розрахуватися до кінця березня

Майже шість місяців минуло від тієї страхітливої серп­невої ночі, коли на вулиці Грушевського, 101/1, у Дрогобичі обвалився один із під’їздів чотириповерхового житлового будинку.

Внаслідок трагедії вось­меро людей загинуло. Ті, хто вижив, дотепер не оговталися. Ніколи тієї жахли­вої ночі не забудуть. «Лише уя­віть собі, — ділиться пережитим один із жителів не придатно­го для життя будинку Іван Кар­даш, — увечері лягаєш спа­ти ще у своєму помешканні, де все рідне та знайоме, а під ра­нок нажите за ціле життя втра­чаєш. І не можеш зрозуміти, чи направду це з тобою стало­ся?!».

Потерпілими заопікувались незнайомі люди. Хтось прибіг з одягом та харчами, інші — з гро­шима та ліками. Не лише у Дро­гобичі знайшлися добрі люди, кошти на допомогу постражда­лим надходили і з сусідніх міст та приміських сіл. Для кожно­го з потерпілих знайшовся дах над головою. Дотепер у дро­гобицькому комунальному го­телі та гуртожитках міста жи­вуть три сім’ї. Всі постраждалі, як стверджує керівник відділу надзвичайних ситуацій та ци­вільного захисту виконкому Дрогобицької міськради Ми­кола Летнянчин, щомісяця че­рез управління соціального за­хисту мерії отримують від 2 до 5 тис. грн цільових коштів — на оплату орендованого житла. Відколи сталась трагедія, на житлові потреби постраждалих з бюджету Дрогобича викорис­тали 870 тис. грн. Але дотепер не виплачено компенсації за втрачене житло.

«Спочатку, — згадує потерпі­ла Галина Коваль, — нам пообі­цяли, що у жовтні житло отри­мають мешканці під’їзду, який обвалився. Там було сім квар­тир і одне нежитлове примі­щення. Всім решта обіцяли на­дати придатні для проживання помешкання відразу ж після жовтня». 27 грудня (п'ятниця) довгоочікуваний транш з Ре­зервного фонду Кабміну у роз­мірі 40 млн 721 тис. 600 грн на потреби постраждалим таки надійшов. Але це був хи­трий, підступний, не раз апро­бований хід Кабміну. Фор­мально ніби гроші виділяють, а насправді розпорядник не може ними скористатися, про­сто не встигає освоїти. Від­так того ж дня гроші забрали назад, на рахунок Резервно­го фонду. Для чого було по­трібно розігрувати цю цинічну виставу, займатися маніпуля­ціями? Тепер, щоб знову отри­мати цільові кошти та викорис­тати їх за призначенням, слід по-новому пройти передба­чену для таких випадків бюро­кратичну паперову процедуру, підготувати необхідний па­кет документів. Усі затребува­ні папери Київ з Дрогобицької міськради вже отримав. Як ска­зав «ВЗ» Микола Летнянчин, відповідно до постанови Кабмі­ну 40 млн 721 тис. 600 грн ма­ють надійти до кінця березня.

P. S. Стало відомо, що до списку власників та співвлас­ників квартир, а такими ви­знано 91 особу, не потрапи­ли господарі п’яти приміщень, які використовували їх з ко­мерційною метою (прива­тизувавши їх та здійснивши передбачену процедуру доку­ментального переоформлен­ня). Кажуть, так вирішив Київ.

Схожі новини