Передплата 2024 «Добра кухня»

Військове вітання «Слава Україні!» нікуди не зникне

Його пропишуть і у новому Стройовому статуті ЗСУ, адаптованому до НАТОвських норм

Багато наших співвітчизників занепокоїлися, дізнавшись, що 5 лютого Верховна Рада скасувала закон про Стройовий статут Збройних сил. Переживали через те, що у статті 84 цього закону йшлося про вітання військових «Слава Україні — Героям слава!», яке органічно увійшло у повсяк­денне життя українців і без якого нині важ­ко уявити військо нашої держави. Можна було подумати, що хтось із реваншист­ських міркувань надумав позбавити захис­ників країни цього знакового патріотичного кличу. Побоювання виявилися даремними.

Усі сумніви розвіюються уже після пере­гляду статистики голосування за згаданий за­кон. Серед тих, хто його підтримав, є члени демократичних фракцій. Проти проголосува­ли лише 27 народних депутатів, з них 24 пред­ставляють орієнтовану на Москву фракцію «Опозиційна платформа — За життя»…

Бойовий генерал Михайло Забродський, який є народним депутатом від «Європейської Солідарності», каже, що парламент скасував радянського зразка Стройовий статут ЗСУ — на зміну йому Міністерство оборони має роз­робити сучасний, положення якого буде при­ведено у відповідність до євроатлантичних норм та критеріїв членства в НАТО. Генерал Забродський упевнений, що у новому доку­менті збережуть чинний порядок привітань в українській армії. І не уявляє, що хтось спро­бує зазіхнути на нього.

Як відомо, народні депутати минулого скликання запровадили військове звернен­ня «Слава Україні! — Героям слава!» 4 жовтня 2018 року. Офіційно воно вперше прозвучало на Покрову, 14 жовтня, яка є ще й Днем захис­ника Вітчизни.

Коментар для «ВЗ»
Олександр Погребаський, активіст ГО «Справа громад», учасник російсько-української війни

Тривога громадян щодо можливої відміни військового привітання «Слава Україні! — Геро­ям слава!» безпідставна. Скасування застарі­лого Стройового статуту ЗСУ — технічно пра­вильний крок для того, щоб ухвалити новий Статут стройової служби, який відповідав би стандартам НАТО. Скасування старого стату­ту не скасовує правил, які діють під час строю у Збройних силах України. Тепер ці правила визначатимуться наказами Міністерства обо­рони, а вони не змінилися. Тому не треба під­німати паніку з цього питання. Привітання «Сла­ва Україні! — Героям слава!» нікуди не поділося. Розробляється новий Статут стройової служби. В його розробці бере участь генерал Михайло Забродський.

Схожі новини