Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поїсти млинців і підготуватися до Великого посту

24 лютого починається М’ясопусний тиждень

Масляна — яскраве, смачне стародавнє слов’янське народне свято. Для християн Масляна — це підготовчий тиждень перед Великим постом, коли потрібно відмовитися від м’яса (тому тиждень і називається М’ясопусним) і споживати рибу та молочні продукти: вершкове масло, сир, сметану, молоко. А ще цей тиждень перед Великим постом присвячений оглядинам, сватанню, весняному сонечку, бо ж його відзначають у момент зустрічі зими з весною.

Масляна не має фіксованої дати і щороку настає в різні дні. А все через те, що свято залежить від дати Воскресіння Христового. Масляну відзначають за тиждень до Великого посту, який почина­ється за 7 тижнів до Великодня.

У 2020 році Великдень при­падає на 19 квітня. Великий піст починається 2 березня. Відпо­відно М’ясопусний тиждень-2020 настане 24 лютого і триватиме цілий тиждень, до самого початку весни, 1 березня, і завершиться Прощеною неділею.

Масляна — стародавнє язич­ницьке свято, що символізує по­клоніння Сонцю. Колись воно за датою збігалося з днем весняно­го рівнодення. З приходом хрис­тиянства Церква зберегла давній звичай зустрічі весни, але при­урочила його до початку Велико­го посту.

Головний символ Масляної — млинці. Круглі, рум’яні і гарячі млинці символізують сонце. На млинці запрошують гостей і самі ходять у гості. Подають млинці з найрізноманітнішими начинками.

Крім млинців, на Масляну та­кож готують оладки, ліплять варе­ники, печуть сирники, пампушки, булочки… А в останній день Мас­ляної, тобто на Прощену неділю, головна страва на столі — яєчня.

У переддень Прощеної неділі у нас святкують запусти — гучно і весело. Бо вже у неділю треба налаштуватися на Великий піст: привести до ладу думки, згадати, з ким посварилися, і попросити пробачення. У Прощену неділю просять пробачення і у тих, кого вже нема серед нас. Можна за­мовити Службу у церкві, а також помолитися на могилі.

Схожі новини