Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Під підлогою знайшли столітнє сміття. Скарбу, на жаль, не надибали”

Журналіст “ВЗ” особисто проінспектувала ремонт великої сесійної зали, де міські обранці ухвалюють закони для міста

Ремонт великої сесійної зали, що у Ратуші на площі Ринок, 1, виходить на фінішну пряму. Вже у травні (можливо, на День міста) там традиційно проводитимуть сесії, громадські слухання, апаратні наради мера… Нагадаємо, через капітальний ремонт зали сесії тепер відбуваються у Шевченківській районній адміністрації.

Востаннє головну залу Львова ремонтували двадцять років тому. Там не було вентиляції, тож іноді сесії проводилися в «режимі сауни». Після ремонту місце для сесій буде найкращим серед усіх місцевих рад в Україні. Столи стоятимуть так, аби народні обранці дивилися одне одному в обличчя, а отже, комфортно дебатували. Інтер’єр — у білих тонах.

Автор концепції ремонтно-реставраційних робіт — Тарас Михаліха. Каже, у новій залі буде усе лаконічно, без зайвого декору — щоб усе було функціональним, для роботи, й не відвертало уваги.

… Мене зустрічають начальник управління «Секретаріат ради» Юрій Лукашевський та представники підрядної організації, що ремонтують зал. Потрапити на будмайданчик складно. Через ремонт частину коридору другого поверху перекрили, тимчасові двері — на замку. У «передбаннику» все перевернуто догори дригом. Зірвано все, крім кахельної печі. Пан Лукашевський каже, вона залишиться як раритет.

У головній залі все заставлено риштуваннями. З усіх усюд — пилюка, ремонт — на повну потужність. Над балконом облаштовують сучасну систему кондиціонування. Свіже повітря подаватиметься знизу. Робітники кажуть, під час робіт натрапляли на цікаві знахідки. Під підлогою сесійної зали знайшли метровий шар понад столітнього будівельного сміття (загалом 190 тонн). А під президією, де сидять мер із секретарем, — радянські пляшки з-під вина. Робітники жартують, що тоді будівельники, очевидно, святкували завершення якогось етапу робіт. А ось скарбу у великій сесійній залі не знаходили.

«Незабаром влаштуємо ще одну основу для підлоги, — сказав „ВЗ“ представник компанії „Дельта-буд“ (фірма-підрядник) Тарас Богаєць. — У сесійній залі підлога буде встелена ковроліном, як у львівському аеропорту. Це зручно та екологічно. Готуємо стіни до фарбування. Працюємо щодня, навіть по суботах. На об'єкті — 15−18 робітників, плюс фахівці, які реставрують люстри».

Юрій Лукашевський каже, ремонт зали обійдеться у майже сім мільйонів гривень. Роботи фінішують ще до травня цього року. Проте кілька днів знадобиться, аби туди завезти меблі та налаштування систему голосування, техніку. «Робимо ремонт не на рік-два, тож хочемо все зробити добротно», — наголошує чиновник.

Принагідно поцікавилася, де сидітимуть журналісти. Юрій Лукашевський відповів, що місце для «акул пера» незмінне — під балконом, поруч з колонами (при вході). Каже, для безпеки у відремонтованій залі теж буде спеціальна рамка, аби на сесію не потрапили дебошири. На балконі — місце для мешканців, які прийдуть на сесію. Під час урочистих свят там традиційно виступатиме хор, а також буде кабінка для перекладача (у сесійній залі проводитимуть міжнародні конференції).

«Картина із зображенням короля Данила, яка роками висіла у великій сесійній залі — тепер в кабінеті управління культури мерії, — розповів Юрій Лукашевський. — Як і старі меблі, ми її не будемо повертати до оновленої зали. Старі меблі залишаться у Шевченківській районній адміністрації. На місці картини висітиме герб міста. Серед нововведень — два великі екрани, щоб усім було зручно переглядати сесійне засідання. Історичні вікна зали відреставрують».

Схожі новини