Передплата 2024 «Добрий господар»

Чотири мистецькі академії — на голодному пайку

Через чиновницькі викрутаси викладачі й студенти Львівської національної академії мистецтв та інших мистецьких вузів уже другий місяць не отримують зарплат і стипендій

Новий уряд «крутить» вищими навчальними закладами, як циган сонцем. Чиновникам у верхах заманулося перевести чотири мистецькі академії з підпорядкування Міністерству освіти до підпорядкування Міністерству культури, молоді та спорту. Логіку такої «рокіровки» шукати годі, та й нема сенсу. Наразі чотири мистецькі академії опинилися на голодному пайку — там уже другий місяць викладачі не отримують зарплат, а студенти — стипендій.

Це Львівська національна академія мистецтв, Київська державна академія декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, Харківська державна академія дизайну і мистецтв та Закарпатська академія мистецтв. Про це «ВЗ» розповів ректор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський.

Наразі в академіях намагаються хоч якось дати собі раду, аби протриматися до того часу, коли гроші таки зволять виділити…

«Займаємося вирішенням цього питання 24 години на добу, робимо все, що нам під силу, — розповів Володимир Одрехівський. — Але усе дуже довго тягнеться. Ще у середині грудня до нас прийшов лист Міністерства освіти, що між Міносвіти і Мінкультури прийнято рішення про передачу нашої Академії у відомство Міністерства культури. Як і трьох інших мистецьких академій — Харківської, Київської та Закарпатської. Наприкінці листа було зазначено, що з січня 2020 року в законі про бюджет України на 2020 рік фінансування на нашу Академію заплановано у Міністерстві культури. Після того до нас були відповідні листи з Міністерства освіти щодо необхідного пакета документів, форми для передачі тощо. Ми всі потрібні документи оформили і відіслали, у грудні — на початку січня. Ми постійно на зв’язку з іншими академіями — вони теж все відіслали. І з того часу все завмерло. На жаль, жодних нарад ні в одному міністерстві, ні в другому з того приводу не було. Не було зустрічей, роз’яснень. Ми лише маємо інформацію від відповідного департаменту, що документи вже опрацьовані в Міністерстві культури й передані в Міністерство розвитку економіки. Усно телефоном спілкувалися і знаємо, що там чи то закінчили опрацьовувати, чи ні, але вже фіналізують і готують постанови Кабінету міністрів. Тобто ще навіть постанови Кабміну не було з цього питання.

Відтак ми з 17 лютого маємо повну відсутність фінансування. Ні лімітки, ні штатний розпис — нічого не розписано. Сімсот працівників, 1100 студентів, плюс ще наші відокремлені підрозділи — Косівський інститут і Косівське училище прикладного і декоративного мистецтва — теж всі без оплати. А це, крім оплати праці викладачів і стипендій студентів, ще й комунальні послуги. На щастя, нам розблокували наш скромний спецфонд. Це кошти, зароблені Академією. І за рахунок тих коштів ми заплатили обов’язкові платежі — податок (бо зарплату нараховано за січень, але її не виплачено, а податок мусиш сплатити, інакше — колосальний штраф) і комунальні послуги (бо, не зважаючи на гарантійні листи, вже деякі організації хотіли нам відключати електрику в гуртожитку). Ми вже провели три конференції трудового колективу, скерували звернення до міністра освіти, до прем’єр-міністра, у комітет з освіти. Письмових відповідей не дістали. Нам лише відповіли, що нас переводять «пакетом», тобто чотири Академії одночасно. Усі академії — в такому ж стані, як і наша. Там такі досвідчені багаторічні ректори, вони просто «мертві», вони ще такого в житті не бачили".

Народні депутати України від «Європейської солідарності» Олег Синютка та Микола Княжицький готують з цього приводу спільний депутатський запит до прем’єр-міністра України з вимогою негайного відновлення фінансування мистецьких установ. Відповідь уряду щодо цієї проблеми можна знайти лише в соцмережах. Перший заступник міністра економрозвитку Павло Кухта повідомив, що в міністерстві знають про цю проблему та терміново її вирішують: «Плануємо винести рішення на найближче засідання уряду або наступне за ним. Нам в Мінекономіки надали необхідні для передачі документи лише наприкінці січня. Базуючись на них, ми підготували проект рішення, зараз він на погодженні в інших відомствах. Робимо все можливе, щоб максимально швидко цей процес завершити».

Схожі новини