Передплата 2024 «Добрий господар»

Яку олію категорично не можна вживати?

Рослинна олія здатна принести величезну користь нашому організму. Про це невпинно твердять сучасні дієтологи, обгрунтовуючи своє твердження тим, що даний продукт має унікальні цілющі властивості, але деяким людям його потрібно виключити їх свого раціону

Український лікар-терапевт і сертифікований дієтолог України Тіана Фіалкова розповіла журналу Clutch.ua, що серед порад про правильне харчування часто можна почути рекомендацію — пити натщесерце рослинне масло, наприклад, льняне, конопляне та інші олії холодного віджиму.

Соняшникова олія в своєму складі містить такі незамінні для організму речовини, як жирні кислоти, мінерали і вітаміни групи В, А, Е, D і F. При цьому всі вітаміни містяться в цьому продукті у формі, яка легко засвоюється. Тому користь соняшникової олії очевидна.

Однак категорично не можна пити олію натщесерце

• через ерозивний гастрит і виразкову хворобу;

• за хронічного панкреатиту в стадії загострення;

• коли є застійні явища в жовчовидільної системі;

• за серйозної паразитарної інфекції;

• за жовчнокам’яної хвороби.

Лікар-дієтолог Тіана Фіалкова попереджає, що у найсерйозніших випадках прийом олії натще може спричинити госпіталізацію і хірургічне втручання. Найшкідливіші наслідки — нудота, можлива блювота жовчю, запалення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту.

Лікар вважає, що вживання олії натще без попереднього УЗД небезпечне. Дієтолог пропонує надійнішу альтернативу: додавати рослинні олії у теплі сніданки, наприклад, в кашу.

Якщо шлунково-кишковий тракт не запалений, а жовчовивідна система попередньо була підготовлена ​​жовчогінними трав’яними курсами, то прийом олії натще лише примножить користь і цілком оздоровлюватиме організм.

Схожі новини