Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дієтолог розповіла, яку користь для здоров'я має натуральна кава

  • 16.02.2020, 08:58
  • 2 368

Вона запобігає виникненню проблем із печінкою та хвороби Паркінсона, але лише коли натуральна.

За підрахунками деяких експертів, українці споживають близько трьох кілограмів кави на рік, і вона може бути вітчизняного виробництва, йдеться в сюжеті ТСН.

Невеликий цех з обсмажування кавових зерен у Чернівцях — сировину сюди привозять з кількох краін світу. Це країни екваторіального поясу: Ефіопія, Нікарагуа, Колумбія тощо. На підприємстві працює п’ятеро людей, зерна обсмажують у спеціальних машинах — ростерах. Завантажують туди з десяток кілограмів сировини за раз: «Наша основна задача — зробити так, щоб ми посмажили кожен наступний зразок кави в повній ідентичності до попереднього». Для цього обсмажувальник порівнює стан зерна кави зі спеціальним зразком.

Процес обсмажування триває зо 15 хвилин, далі зерна висипають у спеціальну секцію — охолодитись. Контейнери з готовою кавою кілька днів відстоюються у приміщенні — провітрюються. Після цього продукцію забирають в пакувальний цех. Таку каву купують здебільшого ресторани, готелі та кав’ярні.

Кав’ярня в самісінькому серці Львова. Там для приготування смачного напою обирають лише найкращі зерна. Обсмажувати їх не довіряють нікому — все роблять самі. «Гватемала, Гондурас — я перевіряю якість, бо маю знати, що даю клієнтам. Перш за все, кава — це ягода, ягоди переважно кисло-солодкі, тому ми намагаємося правильно посмажити і у своєму смаку вона була кислосолодка, фруктова, цитрусова, з квітковими нотами». Еспресо, лате і американо — крім цих популярних напоїв, тут можна пригоститись і дечим незвичним. Наприклад, кавою, завареною альтернативним методом. Щоб насолодитися букетом смаків сповна, фахівці радять пити каву без молока та цукру.

У спеціалізованому столичному закладі можна спробувати густий еспресо, приготований у техніці молекулярної кухні. Андрій Ткаченко запевняє, що такого немає більше ніде в Україні. Чоловік — не просто бариста, а знаний тренер. Молекулярна кавова кухня — його візитівка. Про каву Андрій знає усе, і показує, які зерна обирати не слід, та розвінчує міфи про оригінальність смаку однієї з найдорожчих у світі кави — із екскрементів тваринок. Скептично він ставиться і до кави розчинної — з неї витягнули все корисне, залишивши смак вугілля. А в популярних «три в одному» він розпізнає лише смак рідкого цементу та алебастру.

Пити натуральну каву радить і дієтологиня Яна Кравченко: «Кофеїн — це природний стимулятор, який стимулює нашу нервову систему, роботу нашого мозку». Завдяки цьому напою можна попередити захворювання печінки, і не лише. «Є хорошою профілактикою хворобам Альцгеймера, Паркінсона, а також навіть діабету другого типу», — запевняє Кравченко. Але пити, попереджає вона, варто не більше 4 філіжанок на день. А людям із серцево-судинними захворюваннями від кави краще відмовитись.

Схожі новини