Передплата 2024 «Добрий господар»

Викладачі та студенти Львівської національної академії мистецтв досі не отримали зарплат та стипендій, - Олег Синютка

Чи свідомо вбивають цей осередок культури?

Про це на своїй сторінці у Facebook запитує народний депутат України від «Європейської Солідарності», ексголова ЛОДА Олег Синютка.

«На календарі 15 лютого, а професорсько-викладацький колектив та працівники академії не отримали заробітної плати. Це ж стосується виплати стипендій для студентів, — пише Олег Синютка. — Причина в тому, що в грудні 2019 року при підготовці Державного бюджету України прийнято рішення між міністерствами змінити підпорядкування академії від Міністерства освіти до Міністерства культури, молоді і спорту.

ПАРАДОКС- вирішили, але не зробили…"

Народний депутат стверджує, що досі немає рішення Уряду на таку зміну підпорядкування. Мінкульт не може виплатити зарплати працівникам академії, а у Міністерстві освіти вже не закладено грошей на ці зарплати. А отже — близько півтисячі викладачів і працівників, 600 студентів лише Львівської національної академії мистецтв не отримують передбаченої законом заробітних плат і стипендій.

«Окрім Львівської національної академії мистецтв, у такій ситуації опинились ще три мистецькі вузи:
Київський Державний інститут декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука;
Харківська державна академія дизайну і мистецтв; Закарпатська академія мистецтв, — нагадує Олег Синютка. — З початку грудня 2019 року і досі у колективах академій немає жодної інформації про те, коли буде засідання Уряду для прийняття постанови КМУ з цього питання».

Безчинство в галузі культури сьогоднішньої влади — це «намагання помститися інтелектуальній еліті за послідовну підтримку курсу України до ЄС та НАТО і боротьба примітивізму проти інтелекту», — обурюється народний депутат.

З вимогою негайного відновлення фінансування мистецьких установ Олег Синютка разом з Миколою Княжицьким готують спільний депутатський запит до прем"єр-міністра України.

Схожі новини