Передплата 2024 «Добрий господар»

Зими не буде, лісів поменшає та 2-3 врожаї на рік: метеоролог розповіла, як вплине на Україну глобальне потепління

  • 15.02.2020, 19:14
  • 1 811

Згідно з довгостроковими прогнозами, сильні морози цієї зими в Україні вже не передбачаються.

Про це повідомила в інтерв'ю «Фактам» член міжурядової групи експертів з питань зміни клімату, завідувачка лабораторії прикладної кліматології Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту кандидат фізико-математичних наук Світлана Краківська.

На її думку, глобальне потепління зовсім скоро може призвести до того, що в ряді українських областей буде просто відсутнє таке поняття, як зима — тобто погода, при якій середньодобова температура опускається нижче нуля.

«Все йде до того, що починаючи з середини цього століття, в південних областях України кліматичної зими не буде», — говорить вона.

Приємна новина — що середньодобова річна температура у нас при цьому не буде рости так значно. І хоча минуле літо в Україні і стало рекордно теплим, 40 градусів спеки, як в деяких європейських містах, у нас довго триматися не будуть.

А от лісів в нашій країні, окрім Карпат, поменшає. «Ми прийшли до висновку, що лісова зона відсунеться на північ до Білорусі, у багатьох регіонах нашої країни (крім хіба що Карпат) сосни стануть рідкістю», — зазначила вона.

Що стосується опадів, то їх кількість Світлана Краківська прогнозує на нинішньому рівні, але випадати вони будуть частіше восени і взимку.

«Літо і осінь стануть більш посушливими. Більш посушливий і спекотніший буде клімат на півдні України. Тому для цього регіону особливо важливо впровадження технологій точкового зрошення, які дозволяють обходитися відносно невеликими обсягами води для поливу. До речі, завдання адаптації до змін клімату висувається на передній план у всіх країнах світу», — зауважила науковець.

Таке поняття, як літні грози, стане рідшим. Ну, або вони будуть відбуватися в зимовий час — як сталося нещодавно в Карпатах .

Також Світлана Краківська передбачає для України велику кризу мігрантів. «В недалекому майбутньому територія країн Близького Сходу може перетворитися на випалену пустелю. Якщо це станеться, Україна зіткнеться з проблемою мігрантів — мільйони людей з густонаселених країн цього регіону захочуть переселитися до нас», — зауважила вона.

М'який клімат зіграє на руку фермерам, уточнює експерт: вони зможуть збирати по два врожаї скоростиглих злаків. І це добре — адже в нинішньому році, через аномальне тепло, урожай зернових очікується не дуже багатий. І фермери вже попередили: якщо уряд не вживе заходів, в цьому році українців чекає подорожчання хліба.

Схожі новини