Передплата 2024 «Добрий господар»

Як військові подружилися з дельфінами

У Трускавецькому дельфінарії «Оскар» відбулася презентація психологічної реабілітації для воїнів АТО та ООС.

Для України такий вид реабілітації — щось нове, а у світі — давно відома практика. Добре розуміються на цьому американці. Там держава виділяє чималі кошти з бюджету через Міністерство ветеранів на «спілкування» військових, що пройшли бойові дії та зазнали важких психологічних травм, з дельфінами. Дельфінарій «Оскар» робитиме це на волонтерських засадах.

Є щось символічне у дружбі «Оскара» із захисниками України: кілька років тому саме принципова позиція воїніватошників стала на заваді деяким ділкам забрати з трускавецького «Оскара» тварин до окупованого Криму. Дельфіни вміють слухати та «спілкуватись» краще за будь-якого дипломованого психолога. У цьому мали змогу пересвідчитись ті, хто вже встиг з ними подружитися.

Водні процедури у товаристві дельфінів та морських котиків позитивно впливають на психіку, знімають стрес. Ультразвук у «виконанні» цих розумних і добрих тварин (у багатьох країнах їх законодавчо визнано особистостями, а злочини проти них караються так само, як проти людини) покращує сон, апетит, поліпшує функціонування кори головного мозку, що, відповідно, пов’язано з мовленням, мисленням та пам’яттю.

Схожі новини