Передплата 2024 «Добрий господар»

Вибори до ОТГ підженуть під місцеві

Щоб не витрачати кошти на депутатів- «одноденок».

Новоствореним об’єднаним територіальним громадам із дебютними виборами доведеться зачекати. Окремо їх не проводитимуть, а відтермінують до запланованих на жовтень чергових місцевих виборів.

Таке рішення ухвалив Центрвиборчком, аргументуючи позицію тим, що не варто витрачати кошти на обрання «громадівських» голів і депутатів, яких восени знову доведеться переобирати. Поки у ЦВК підраховували, скільки вдасться зекономити на такій комбінації
(нарахували 35 мільйонів гривень), претенденти на участь у місцевих виборах бідкалися через суми кандидатських застав, які, за прописаною у новому Виборчому кодексі формулою, зросли вдесятеро. Стрибок стосується кандидатів у мери та депутати в обласних центрах і містах із кількістю виборців 90 тисяч+, а також кандидатів до облрад.

Подекуди суми виходять вищі, ніж для претендентів на президентську булаву. Якщо для кандидатів у президенти розмір застави зріс із 2,5 до трьох мільйонів гривень, то «ходокам» у столичні градоначальники доведеться викласти чотири мільйони. Сходити у мери Харкова коштуватиме майже два мільйони, Львова чи Запоріжжя — понад мільйон. У стільки ж обійдеться реєстрація партсписків на виборах до міськрад у цих містах.

За списочників до облрад партіям доведеться викласти ще більше. Цифри різняться залежно від кількості виборців. За прописаною у Виборчому кодексі формулою, суми визначатимуть із розрахунку чотири мінімальні зарплати на кожні 10 тисяч виборців. Це якщо Верховна Рада не ухвалить законопроєкт, який передбачає зменшення «заставних». У ньому пропонується формула — чотири
«мінімалки» на кожні 90, а не 10 тисяч виборців.