Передплата 2024 ВЗ

«Який може бути у нас стриптиз?!»

Керівництво Палацу мистецтв спростовує закиди про непрозорість конкурсу на оренду. І стверджує, що новий інвестор проводитиме лише «нормальні культурно-мистецькі заходи».

Скандали довкола Львівського палацу мистецтв (вул. Коперника, 17) виникають із завидною періодичністю. Зокрема, у місті не перший рік гуляють чутки, що «палац хочуть продати». І то якомусь місцевому товстосумові. Адже Палац перебуває у власності Львівської обласної ради, а там, мовляв, із комунальним майном розмова коротка: чим більше майна продадуть, тим краще…
Досі керівництву мистецького закладу вдавалося вгамовувати ці розмови, не припиняючи при цьому заяложеної пісеньки про те, що на утримання Палацу не вистачає коштів.

І ось тепер новий скандал, та й набагато гучніший… Унаслідок непрозорого конкурсу, який провело Управління майном спільної власності Львівської обласної ради, компанія ТзОВ «Львівські події» отримала в оренду на 2 роки і 11 місяців понад 420 м² площ Палацу мистецтв. Про це повідомило інтернет-видання ZAXID.NET. Із фірмою «Львівські події», яка створена менше трьох місяців тому, пов’язані власники кількох нічних клубів і стриптиз-барів у Львові. Згідно з даними платформи YouControl, ТзОВ «Львівські події» належить львів’янам Зіновію Заранському та Павлу Шерстюку, які володіють у Львові нічними клубами Malevich, Rafinad People та стриптиз-клубом White Rabbit. Тож тепер, за логікою, слід очікувати, що культурно-мистецьке спрямування орендованих площ матиме нахил до мистецтва стриптизу…

При цьому конкурсна комісія Львівської облради відмовила двом іншим компаніям, які пропонували значно вигідніші умови оренди.

Генеральний директор Палацу мистецтв Юрій Візняк у розмові з журналістом «ВЗ» спростував ці закиди. «Який може бути у нас стриптиз?! — обурився Юрій Візняк. — У нас торік у Палаці було понад 250 художніх заходів, 80 виставок. Крім того, проводяться конференції, мистецькі вечори, презентації, творчі зустрічі, благодійні заходи, урочисті академії тощо. 65 різних організацій мають із нами договори про співпрацю. Йдеться про створення нової галереї, яка працюватиме як культурно-мистецький простір. Там будуть позитивні, гарні, нормальні заходи. В результаті цієї інвестиції отримаємо додаткових 600 кв. метрів для нового мистецького майданчика. Це можуть бути якісь концерти, виставки, не суто академічні, а, наприклад, винесені картини на мольбертах, скульптури тощо. Це все задекларовано у договорі з інвестором».

Директор Палацу запросив переглянути усі документи, які свідчать, що конкурс на право оренди частини площ Палацу пройшов без порушень. «При Палаці мистецтв діє художня рада, куди, зокрема, входять відомі митці, народні художники України, — пояснив Юрій Візняк. — Художня рада, згідно із положенням, може приймати стратегічні рішення щодо розвитку Палацу. Йшлося про більш раціональне використання площ, а саме про галерею між колонами, яка виходить у двір Палацу. Ця галерея досі була не вповні задіяна. (Ідея про те, щоб її засклити і зробити додатковий мистецький простір, уже віддавна обговорюється у Палаці, — розповів «ВЗ» головний художник Палацу мистецтв Орест Скоп. — Авт.). Протягом двох-трьох місяців питання обговорювалося у середовищі художньої ради. І було прийнято рішення і художньої ради, і колективу — оголосити конкурс на право оренди цих площ.

Палац на це погодився на тих умовах, що буде проведено відкритий конкурс на оренду 423 кв. метрів виключно для проведення культурно-мистецьких заходів. Нам має надходити не менше 50 тисяч грн на місяць — навіть за умов мінімальної оренди. Таким чином 2020 року одноразова допомога на розвиток Палацу становитиме 500 тисяч грн. Крім того, орендар ще має надавати місце для проведення Форуму видавців. Рішення скерували в Управління майном Львівської облради, яке і проводило цей конкурс. І лише один учасник звернувся для участі у конкурсі. Він і став переможцем. Решта два учасники не зверталися. Один із них, щоправда, звернувся через кілька днів після того, як було проведено конкурс".

Юрій Візняк повідомив, що фірма-переможець має зробити серйозні капіталовкладення для майбутньої реконструкції — ремонт, засклення простору, підігрів підлоги. А це близько 15 мільйонів грн інвестицій у розвиток Палацу. Орендар уже сплатив 800 тисяч грн за січень і лютий цього року. «У випадку порушення умов оренди ми можемо розірвати договір про оренду. Час усе покаже, і правда буде за нами», — переконує гендиректор Палацу мистецтв. А от директор ТзОВ «Будкомінвестиція», яке запропонувало найвищу орендну плату під час конкурсу, Іван Задорожний у коментарі ZAXID.NET заявив, що вважає результати конкурсу незаконними — і планує оскаржити їх у суді.

Схожі новини