Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Науковець з Дрогобича – лауреат престижної європейської премії

  • 14.02.2020, 12:22
  • 831

Директор Південно-Східного наукового інституту в Перемишлі професор Станіслав Стемпєнь та директор Музею та фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі Віра Меньок відзначені премію «Карпатська Європа спільних вартостей».

Свої нагороди вони отримали після завершення першого дня 13-го Форуму «Європа-Україна», який недавно завершився в польському Ясьонці неподалік Ряшева.

«Карпатською Європою спільних вартостей» відзначають осіб чи установи з країн карпатського реґіону, які своєю діяльністю сприяють промоції спільних європейських цінностей у Центральній та Східній Європі, а також впливають на розвій співпраці та взаєморозуміння в реґіоні.

Віра Меньок разом зі своїм покійним чоловіком Ігорем Меньком була ініціаторкою створення Полоністичного науково-інформаційного центру в Дрогобицькому державному педагогічному університеті імені Івана Франка в 2002 році. Від 2006 року Центр отримав ім’я свого першого директора - Ігора Менька. Вона — директорка Фонду музею і фестивалю Бруно Шульца в цьому місті. Професор Станіслав Стемпєнь спеціалізується на питаннях польсько-українських взаємин. 1990 року він заснував Південно-Східний науковий інститут у Перемишлі, який займається дослідженням національних меншин у Польщі та взаєминами між поляками та народами Південно-Східної Європи. Перед врученням нагороди лаудацію для Віри Меньок виголосив Ґжеґож Ґауден — заслужений діяч «Солідарності», знаний у Польщі та Європі журналіст та публіцист, автор резонансного дослідження «Львів — кінець ілюзій. Оповідь про листопадовий погром 1918», член Програмної ради Форуму Європа — Україна в Ряшеві, у 2004 — 2006 роках — головний редактор газети «Rzeczpospolitа», у 2008 — 2016 — директор Інституту книги в Кракові, великий симпатик Дрогобича та промоутор Міжнародного Фестивалю Бруно Шульца в місті Котермака

Леонід ГОЛЬБЕРГ.

м. Дрогобич

Схожі новини