Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні – Стрітення Господнє

Зима іде туди, де було літо

У народі кажуть, зима іде туди, де було літо, а літо — де була зима. За стародавнім повір’ям, саме на Стрітення зима
зустрічається з літом. Що це за свято і чому християни його відзначають?

Празник стрітення засновується на події з життя Спасителя, яку записав святий євангеліст Лука. Кожна жінка після народження дитини 40 днів не мала права входити до храму, бо в той час вважалася нечистою. Ці 40 днів називалися днями очищення. Після закінчення цих днів мати новонародженої дитини приходила до храму і приносила жертву очищення. Багатша жінка жертвувала однолітнє ягня на всеспалення та молодого голуба або горлицю, а убога повинна була принести пару голубів або пару горлиць.

Батьки Ісуса Христа, Марія та Йосип, принесли новонародженого хлопчика до Єрусалимського храму на 40-й день, згідно з іудейським законом. І, як того вимагав звичай, принесли в жертву Богу дві горлиці. У перекладі з церковнослов’янської «стрітення» — це «зустріч». Мається на увазі зустріч Старого і Нового Завітів.

У народі свято Стрітення відзначають давно. Воно означає зустріч двох пір року — зими та весни. Існує багато прикмет, що пов’язані з цим святом. 15 лютого у церквах святять воду та свічки, які називаються «громничними». Їх ставили на покутті під образами, щоб таким чином захистити людей та худобу від грому. Освячують свічки і тепер. Свічка на Стрітення — це просто символ світла, світла істинного, яке прийшло на світ і почало просвітлювати кожну людину.

Освяченій стрітенській свічці люди приписують магічні властивості. Дехто вважає, що не так важливо прийти до церкви, як просто мати таку свічку вдома. Її сприймають як амулет, оберіг і заступництво. Це не зовсім правильно, бо при освяченні свічок (води, продуктів) промовляються слова: «Для тих, хто вірує…». А без віри навіть освячена свічка не допоможе.

Схожі новини