Передплата 2024 «Добрий господар»

Віддадуть аеропорт «Львів» у концесію, а потім «як вийде»?

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій повідомив, що до кінця лютого Кабінет Міністрів може передати у концесію аеропорти в чотирьох містах – Львові, Запоріжжі, Херсоні та Чернівцях. (Також, за словами Криклія, у Кабміні розглядають можливість передачі в управління приватним інвесторам двох доріг – Львів – Стрий і Львів – Тернопіль).

У ситуацію з львівським летовищем втрутилася група нардепів від міжфракційного об’єднання «Львівщина». Обіцяють не дозволити передачу Міжнародного аеропорту «Львів» у концесію. Наразі на цьому державному підприємстві проводять аудит діяльності (із залученням іноземної компанії), а потім питання летовища розглянуть на профільних комітетах у Верховній Раді.

«Держава може втратити підприємство, яке сьогодні входить у десятку найуспішніших держпідприємств, — заявив народний депутат України Олег Синютка («Європейська Солідарність»). — Знову ширяться чутки, що в кулуарах влади з’явилися лобісти, яким хочеться прибрати до рук Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького, взявши його в концесію, а потім «як вийде»… Олег Синютка каже, в умовах відкритої агресії РФ передача у концесію стратегічного об’єкта ставить під загрозу і економічний, і безпековий компонент держави, адже аеропортом «Львів» користується Міжнародний центр миротворчості та безпеки (Яворівський полігон).

Директор Міжнародного аеропорту «Львів» Тетяна Романовська сказала «ВЗ», що наразі немає готових висновків консультантів щодо доцільності ідеї концесії, тому щось коментувати — завчасно… А міський голова Львова Андрій Садовий каже, він проти того, аби летовище передали у концесію. «Це була би найбільша безглуздість з боку держави. Ми не знаємо жодного іншого аеропорту в Україні, приріст якого становив би 40%, — зазначив Садовий. — Це стратегічний об’єкт для розвитку держави. Тим паче, зважаючи на те, що перебуваємо у стані війни. Потрібно зберегти львівський аеропорт. Є аеропорт — є місто, немає аеропорту — немає міста. Адже він приносить великі кошти, які інвестуються у Львів. Передати летовище у концесію — вкрай небезпечно».

Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького посідає третє місце в Україні за обсягом пасажиропотоку, після двох столичних аеропортів", «Борисполя» і «Жулян». Аеропорт «Львів» співпрацює з 21 авіакомпанією, які виконують польоти у 50 напрямках.

Схожі новини