Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи готовий Львів до атаки коронавірусу?

Лише частково, стверджують фахівці

В Україні офіційно ще не зафіксовано випадків коронавірусу (принаймні так запевняють у Міністерстві охорони здоров’я). Однак притомні українці розуміють, що за такого розгулу цього вірусу у світі рано чи пізно в Україну таки дійде ця смертельно небезпечна хвороба.

А тим часом на Львівщині, як і кожного сезону, продовжує зростати захворюваність на грип та ГРВІ. Так, від грипу типу, А (Н1), пандемічного, померла 66-річна жінка з Сокаля. Загалом в області закрито на карантин близько 600 шкіл. У Львові станом на 11 лютого 100 шкіл призупинили освітній процес через захворюваність учнів на грип та ГРВІ. Відсоток хворих дітей досить великий — близько 28%.

Чи готовий Львів відбити атаку коронавірусу?

Про це «ВЗ» розповів головний лікар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст департаменту ОЗ ЛОДА з інфекційних хвороб Сергій Федоренко.

«Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня у межах своїх повноважень і функцій, які покладені на нашу установу, частково готова для прийому та лікування таких хворих, — каже Сергій Федоренко. — Частково — тому що у нас немає спеціального обладнання для лікування таких хворих. У нашій лікарні відсутні прилади для діагностики хворих на коронавірусну інфекцію. Та й в Україні на сьогодні, як і у світі, немає препаратів для специфічного лікування коронавірусної інфекції. Якщо буде такий хворий, маємо можливість ізолювати його у спеціальному боксі, обладнаному системою вентиляції, маємо змогу в спеціальних костюмах відібрати спеціальним методом змиви — для проведення у подальшому досліджень на коронавірус та призначити симптоматичне і патогенетичне лікування такого хворого. Етіотропного лікування (тобто спеціально антивірусного) на сьогодні немає.

Загалом діємо у рамках заходів, які проводяться у державі щодо нерозповсюдження коронавірусу на території України. В Україні, зокрема у Львівській області, проводять заходи, спрямовані на локалізацію можливих випадків завезення на територію України хворих із коронавірусною інфекцією. Так, на наші пропозиції в області посилився контроль на пунктах пропуску на повітряному та залізничному транспорті. Також посилені функції Лабораторного центру Львівської області. Але в цілому ці заходи не можуть бути повними, оскільки в Україні практично ліквідовано епідеміологічний контроль за інфекційними хворобами".

Схожі новини