Передплата 2024 ВЗ

Підпалити авто журналістів студентові наказав... майор поліції

Заплатив за це виконавцеві 5 тис. грн

До організації підпалу автомобіля львівських журналістів Галини та Василя Терещуків, який було вчинено 30 січня, причетні раніше судимий контрабандист і… офіцер поліції із 22-річним стажем у правоохоронних органах. Про «співпрацю» цього дивного дуету стало відомо із повідомлення прокурора Львівської області Ірини Діденко. А за кілька днів до того вона повідомила про затримання виконавця цього злочину — 19-річного студента Львівської політехніки Якоба Сарахмана, громадянина Молдови, який був зареєстрований у Кам’янціПодільському, закінчував там коледж будівництва, архітектури та дизайну.

Як старший групи прокурорів, яка розслідувала цю резонансну подію у Львові, Ірина Діденко підписала повідомлення про підозру 48-річному чоловіку (йшлося про Вадима Дмитренка), якого раніше судили за розкрадання пального на залізниці і якого у кримінальному світі знають як майстра контрабандних схем (кримінальна кличка «Хромой»).

Саме цю особу підозрюють у замовленні підпалу журналістської автівки. Іншим фігурантом у справі є (увага!) старший оперуповноважений кримінальної поліції, майор Франківського відділу поліції Г У Нацполіції у Львівській області Михайло Чердак. Йому 43 роки, з них 22 працював у правоохоронних органах. Майору інкримінують змову із замовником, підшукування виконавця, підбурювання його до вчинення злочину. Як встановило слідство, цей майор поліції і передав студентові-палієві «гонорар» за виконану «роботу» — 5 тисяч грн…

Обираючи запобіжний захід, прокурори просили суд на час досудового розслідування взяти замовника під варту — і це клопотання було підтримано. Зловмисника заарештовано на 60 діб з правом внесення застави у розмірі 420 400 грн. А от його пособника оголошено у міжнародний розшук: зрозумівши, що пахне смаленим, той утік за кордон. Прокурор області підписала клопотання до суду про надання дозволу на затримання цього горе-поліцейського і доставлення до суду для обрання аналогічного запобіжного заходу. Тим часом керівник поліції Львівщини Василь Віконський повідомив про початок службового розслідування і запевнив, що цього майора, який зганьбив їхні ряди, буде звільнено.

Кілька днів перед тим суд обрав запобіжний захід і студентові, який пізньої ночі запалив (лише із 14-ї спроби!) горючу речовину на лобовому склі журналістського «Міцубісі» — до 6 квітня юнака відправлено під цілодобовий домашній арешт. Про хлопця відомо, що він вчиться на першому курсі Політехніки за спеціальністю «будівництво та цивільна інженерія». Навчався на бюджетній основі, наставники відгукуються про нього як про сумлінного студента, громадського активіста, волонтера, який допомагав вихованцям дитячих будинків. А ще кажуть, що з ним «не було ніяких проблем». Але, вочевидь, майор поліції знайшов, чим шантажувати цього юнака. За деякими даними, поліцейський курирував гуртожиток, в якому мешкав студент. Восени минулого року, шукаючи через Інтернет підзаробіток, Якоб писав про себе, що легко знаходить спільну мову з новими людьми…

Санкція статті Кримінального кодексу України, яку інкриміновано палієві, передбачає від 3 до 10 років позбавлення волі. Згідно з іншою статтею КК, яку інкриміновано замовнику та його спільникові, зловмисники можуть сісти за ґрати на строк від 6 до 15 років. Можна не сумніватися, що поліцейський позбудеться і свого звання, і вислуги, а у майбутньому — і службової пенсії. У розмові з кореспондентом «Високого Замку» журналіст Василь Терещук сказав, що з дружиною не знають жодного із підозрюваних, ніколи з ними не перетиналися.

Схожі новини