Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Очільник НАБУ Ситник заявив, що не збирається іти у відставку

  • 12.02.2020, 16:34
  • 611

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що поки не збирається іти у відставку. Він вважає, що НАБУ все правильно робить, якщо у когось виникає бажання усунути його.

Про це він сказав під час засідання комітету з питань антикорупційної політики, передає hromadske.

«Я працював 4 роки не для того, щоб мати бажання кудись піти. Якщо у когось є бажання, щоб я кудись пішов, значить ми правильно все робимо. Я здогадуюсь, у кого є таке бажання, таких людей багато», — зазначив Ситник.

Він додав, що перед тим, як висувати питання про його відставку, потрібно провести аудит діяльності НАБУ. За його словами, перед тим, як депутати зареєстрували у парламенті проєкт постанови про його звільнення, аудит не проводили.

«Хтось поспішає, і намагається зробити іншим способом. Можливо хтось переживає, що висновок аудиту може бути не такий поганий для НАБУ, як вони розраховують. Тоді буде відсутність можливості в законний спосіб прибрати незручних людей, які проводять справи щодо людей, які займають високі посади», — пояснив директор бюро.

Також Ситник вважає, що атаки відбуваються через те, що не всім подобається «аполітичний орган, який прийде до будь-кого, хто чинить корупційні дії».

Крім того, чиновник зазначив, що за 2020 рік НАБУ повідомило про підозри більше, ніж за перше півріччя 2019 року. Загалом у бюро понад 900 кримінальних справ і розслідується близько 200 мільйонів збитків, частина цих грошей стосується справи ПриватБанку.

Ситник додав, що у бюро з'явилася додаткове навантаження у вигляді близько 200 переданих з Офісу генпрокурора справ після позбавлення його права здійснювати розслідування з листопада минулого року. Серед них — понад 100 справ «економічного блоку справ Майдану». У цих справах є 110 підозрюваних, 74 з них розшукуються.

При цьому Ситник підкреслив, що у НАБУ встановили хорошу взаємодію з Офісом генпрокурора і Службою безпеки України.

Нагадаємо, 7 лютого у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про звільнення керівника Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Постанову підписали 216 депутатів.

Згідно з законом про НАБУ, Рада може звільнити директора НАБУ за наявності підстав та за пропозицією не менш як третини народних депутатів.

Однак, за цим же законом, вчинення адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією не є підставою для звільнення директора НАБУ, хоча і є підставою для звільнення, наприклад, детектива НАБУ. До того ж для реєстрації постанови про звільнення директора НАБУ має бути обвинувальний вирок суду за вчинення злочину.

Раніше щодо Ситника відкрили адміністративне провадження через можливу корупцію. Воно стосується відпочинку Ситника у Рівненській області, який розцінили як корупцію. У зв’язку з цим він опинився у реєстрі корупціонерів. Ситника зобов’язали сплатити штраф у розмірі 3400 грн. Сам він стверджує, що це продовження історії з рюкзаками від міністра, який «жадає помсти».

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відповів, що Ситник «шукає привід виправдати свою корупцію, звинувачуючи інших».

Схожі новини