Передплата 2024 «Добра кухня»

"Хоч у печеру поселіть нас": українці у Китаї благають про евакуацію

  • 12.02.2020, 14:33
  • 918

У місті Ухань, де вирує хвороба, суворий карантин, і там нині перебувають майже пів сотні українців, вони так і не дочекалися евакуації.

Двоє українських спортсменів, які приїхали до Китаю працювати тренерами, показують життя міста зараз, розповідає ТСН.

Хлопці мріють про евакуацію до України. Кажуть, днями заходив друг — на прощальну вечірку. Однак рейс додому знову зірвався. «Ми віддали йому всі продукти, бо були впевнені, що ми поїдемо, що все буде добре», — каже юнак.

Тепер хлопці змушені йти по харчі, а це означає, що вчергове наражатися на небезпеку підхопити коронавірус. Вийти з дому, не так-то й просто, треба заповнювати звітність.

В одному з магазинів їм не пощастило: полиці порожні. Хлопці все ж знаходять супермаркет, куди щойно завезли харчі. Продукти часом просто роздають на вулицях, тож хлопцям перепали цибуля й часник.

Не може дочекатися евакуації з Уханя й українська модель Олександра Волкова. Дівчина благає уряд вивезти її й, каже, готова до будь-якого карантину. «Не знаєте, де нас розмістити, та хоча б у печері. Байдуже», — каже дівчина.

Тим часом за даними агентства Франс-Прес, медики в Ухані — на межі виснаження. Працюють чи не цілодобово, одноразових масок та костюмів не вистачає. Журналістам деякі медики зізнаються, змушені навіть одягати підгузки, щоб зайвий раз не знімати одяг. Ця інформація на різкому контрасті з кадрами китайського державного телебачення. Там транслюють кадри, як щасливі медики виписують з лікарень щасливих вилікуваних пацієнтів.

А на лайнері «Даймонд Прінцес», що стоїть на карантині біля берегів Японії і де перебувають 25 українців, підтверджені ще 39 випадків коронавірусу. Тож тепер там щонайменше 175 хворих.

У пастці опинилися дві тисяч пасажирів ще одного круїзного лайнера. «Вестердам» під прапором Нідерландів, йшов з Гонконгу і його вже другий тиждень не пускають в жоден порт. Кораблю відмовили Таїланд, Японія, Філіппіни та Гуам — хоча ніхто на облавку не має симптомів захворювання. «Так, ми не дозволили кораблю пришвартуватися. Однак ми дозаправимо його і, якщо треба, можемо надати їжі та води. Таїланд робить усе, щоб зупинити вірус — як і решта країн», — каже прем’єр-міністр Таїланду Прают Чан-Оча.

Тим часом уже три китайські мегаполіси зупинили вільний продаж ліків від застуди, щоб ніхто не міг приховати симптомів хвороби. Критики, втім, зазначають, до лікарень будуть звертатися навіть із незначними пчиханнями. І це навантажить медиків ще більше.

А ось куди доправлять евакуйованих із китайської провінції Хубей українців досі невідомо. В уряді кажуть, що над цим питанням одночасно працюють чотири вітчизняних міністерства. Зараз перевіряють 5 закладів, які можуть стати імовірним місцем ізоляції. Усі вони розташовані за Києвом.

Окрім евакуйованих, щонайменше два тижні в цьому закладі проведуть екіпаж літака, митники, обслуговчий персонал, а також бригада медиків, які будуть на облавку під час перельоту.

Ізоляційний заклад має відповідати певним вимогам. Серед них — роздільне розміщення евакуйованих, екіпажу та персоналу; окреме помешкання для кожної людини; належна вентиляція приміщень; автономна каналізаційна система; харчування з мінімальним залученням персоналу; закритий режим та охорона території, а також — доступ до телебачення та Інтернету. І на те, щоб підготувати заклад відповідно до цих вимог, запевняють урядовці, потрібно ще декілька днів.

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю — COVID-19, що означає — пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передався і від людини людин повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

уникати контактів з тваринами;
не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
регулярно та ретельно мити руки.

Схожі новини