Передплата 2024 ВЗ

Українці, які чекають на евакуацію з Уханя, бояться інфікування коронавірусом

  • 12.02.2020, 09:15
  • 611

Україна перенесла евакуацію своїх громадян із епіцентру поширення коронавірусу - китайського міста Ухань.

Там залишаються щонайменше пів сотні наших співвітчизників. Вони бояться, що можуть заразитися коронавірусом, йдеться у сюжеті ТСН.

У Міністерстві охорони здоров'я кажуть, що евакуацію відклали, бо вивчають досвід інших країн у подібних ситуаціях.

«Я не розумію чому ми, українці, як громадяни нашої країни не можемо потрапити додому, як це зробили всі інші країни. Більшість евакуювали своїх громадян ще на початку лютого. Чим довше ми перебуваємо в епіцентрі, тим більший ризик захворіти», — каже українка Ірина Чуйко.

З епіцентру захворювання забрати українців могли ще кілька тижнів тому разом із французами. «Збиралися нас евакуювати, дали дозвіл, щоб французи взяли нас з собою, а ми вже потім доїхали до України. Але так сталося, що Україна сама взяла дозвіл, а тому сказали, що вже недоцільно забирати людей до Франції», — розповів Іван Кудацький.

Мама студентки майбутньої перекладачки Анастасії Конівець розповідає, що уже написала кілька листів до уряду та президента. Там відповідають, що треба чекати. «Вони не можуть не виходити на вулицю хоча б за проудктам, контактувати з місцевими. Вони поїхали б самі, якби мали можливість», — каже Галина Конівець.

Ухань повністю заблокований, а тому виїхати з міста без офіційних дозволів не можна. Через це навіть до аеропорту в сусідньому місті не добратися, й потяги, автобуси і навіть таксі не курсують. Без допомоги держави — українці безсилі. «Про нас тут забувають, нічого не говорять. Не зрозуміло, для чого говорили 11 лютого. Тепер — пізніше. Жодних дат немає», — розповів Іван Кудацький.

Експерти у всьому світі визнають, що ситуація із новим вірусом гірша, ніж була 2003 року, коли спалахнула епідемія САРС. Гендиректор ВООЗ каже: те, що зараз — це лише верхівка айсберга.

Медики Гонконгу виступили із приголомшливою заявою: квартирні стіни від смертельної недуги не вбережуть. Вірус начебто може поширюватися через каналізаційні труби. Таких висновків дійшли, розслідуючи спалах хвороби в одному із житлових будинків. «Це дуже очевидно. Ми це розглядаємо, як потенційно дуже небезпечну ситуацію», — розповів професор-мікробіолог Єн Квок-Юн.

Схожі новини