Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ексдепутат Онищенко просить політичного притулку в Німеччині

  • 11.02.2020, 18:38
  • 620

Колишній депутат Верховної Ради України Олександр Онищенко просить Німеччину про надання політичного притулку, оскільки повернтатися в в Україну йому небезпечно.

Про це повідомляє DW з посиланням на адвоката політика Інґо Міноджіо.

«В Україні існує небезпека для життя і здоров'я мого підзахисного», — наголосив адвокат. Міноджіо вказує на «катастрофічні умови утримання у слідчих ізоляторах в Україні», а також на те, що головний політичний опонент Онищенка — Петро Порошенко — «навіть після втрати влади залишається дуже впливовим», що нібито становить небезпеку для колишнього депутата.

Національне антикорупційне бюро України звинувачує Олександра Онищенка у завданні шкоди державі на суму у близько трьох мільйонів гривень через незаконні операції при видобутку і продажі газу. Бізнесмен відкидає ці звинувачення. Онищенко, будучи депутатом Верховної Ради, у липні 2016 року виїхав за межі країни, побоюючись арешту. Відтоді він перебував в Іспанії, де також просив притулку, однак минулої осені отримав відмову. Наприкінці листопада ексдепутата заарештували у Німеччині, де він відтоді перебуває під вартою.

Можливий виїзд Онищенка до Росії

Посилаючись на «політичні мотиви» своєї справи, Олександр Онищенко також оскаржує у німецькому суді екстрадицію до України. У випадку, якщо Німеччина не надасть притулку українському втікачеві, але суд відхилить український запит на екстрадицію як політично мотивований, він готовий виїхати до Росії, зазначив адвокат. «В Олександра Онищенка є російський паспорт. А дозволу на проживання у Німеччині у нього немає. Тому ми повідомили суд, що в разі невидачі Україні йому є куди їхати — до Росії», — зазначив Інґо Міноджіо.

На підтвердження заяв захисту Олександра Онищенка про «небезпеки для нього в Україні», за словами адвоката, суду були надані заяви декількох українських політиків, серед яких народні депутати нинішнього і попереднього скликань.

Схожі новини