Передплата 2024 «Добрий господар»

Слідство хоче призначити Яні Дугарь психіатричну експертизу — адвокат

  • 11.02.2020, 16:34
  • 632

Підозрювану в організації вбивства журналіста Павла Шеремета Яну Дугарь та її адвоката Віталія Коломийця викликали до Міністерства внутрішніх справ України де повідомили про необхідність пройти психіатричну експертизу.

Про це розповів адвокат Яни Дугарь Віталій Коломиєць, передає телеканал «Прямий».

«Нам сказали, що сьогодні будуть вручені постанови про призначення психіатричної експертизи. Насправді такої постанови не було. Ми написали застереження, що будь-яка участь підозрюваної у процесуальних діях є його правом. Адже це не є обов'язком, якщо на це немає рішення суду або підстави закону. Нам також не пояснили мотиви і підстави, з яких хочуть робити цю експертизу. Яна є військовослужбовцем, постійно проходить медкомісії, зокрема психіатра. Очевидно, що у слідства є відповідна документація. Навіщо робити психіатричну експертизу? Ми припускаємо, що слідство хоче використати отримані матеріали для того. що б показати Яну в невигідному для неї світлі», - сказав правозахисник.

Коломиєць додав, що наразі не схильний до того, щоб Дугарь проходила психіатричну експертизу.

«Коли ми отримаємо вмотивовану постанову, якщо така взагалі є, тоді й будемо визначатись, чи брати участь у таких процесуальних діях. Наразі я схильний до того, щоб не брати участь у подібних діях, оскільки вони не спрямовані на підтвердження або спростування причетності Яни вказаного злочину», — зазначив адвокат.

Коломиєць також повідомив про отримання результатів експертизи почерку і підпису Яни Дугарь.

«Також нам надали постанову про проведення експертного дослідження зразків підпису і почерку. Мені важко сказати, яке це має відношення до кримінального провадження. Припускаю, що оскільки між Дугарь та Антоненком немає жодних телефонних з'єднань чи повідомлень, то слідство хоче перевірити, чи не було в них переписки Укрпоштою. Ми бачили реакцію звичайних слідчих, які вручали нам ці документи. Вони це робили з іронічною посмішкою», — зауважив адвокат.

Він також припустив, що слідство свідомо затягує процесуальні строки по справі Шеремета, призначаючи непотрібні експертизи й дослідження.

«Через два місяці після відкриття справи прокурор не може показати жодного більш-менш достовірного доказу, який викликав би хоч мінімальну довіру, тому треба імітувати якусь діяльність. І звітувати про призначення численних експертиз, на які витрачається по 20−30 тисяч гривень. Але це ніяк не наближає до розкриття справи, а дискредитує її», — резюмував правозахисник.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва продовжив запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту військовій медсестрі Яні Дугарь, яку підозрюють у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета.

Схожі новини