Передплата 2024 «Добра кухня»

Росія збирається істотно спростити надання громадянства

  • 09.02.2020, 18:15
  • 525

У Росії мають намір істотно спростити процедуру прийому іноземців у російське громадянство: відповідний законопроєкт можуть внести на розгляд Держдуми вже у лютому.

Про це повідомляє «КоммерсантЪ» із посиланням на пресслужбу російського уряду та джерела в робочій групі з реалізації Концепції державної міграційної політики, передає Українська правда.

Згідно зі змінами до закону «Про громадянство РФ», які готують до розгляду у Держдумі, отримати російське громадянство можна буде, не відмовляючись від вже наявного іншого громадянства.

Групи з реалізації Концепції державної міграційної політики, куди входять представники різних відомств і парламентарії, була створена у березні 2019 року розпорядженням президента Р Ф Володимира Путіна.

«Перед групою стоїть завдання залучити в Росію якомога більше нових громадян — від 5 млн до 10 млн. Вирішують це через зміну міграційних режимів і реформування інституту громадянства».

«Йдеться про те, щоб визнати таким, що втратив чинність, пункт „г“ ч.1 ст. 13 закону „Про громадянство Російської Федерації“. Згідно з ним, однією з умов набуття іноземними громадянами російського громадянства є відмова від наявного в них іншого громадянства».

«Із закону пропонується виключити вимогу про звернення набувача російського громадянства до повноважного органу іноземної держави з заявою про відмову від наявного у нього іншого громадянства, в тому числі для осіб, визнаних носіями російської мови», — повідомили у прес-службі уряду РФ.

Віце-спікер нижньої палати Петро Толстой заявив у коментарі виданню, що в уряді законопроєкт «вже чекають».

«Ми хочемо у весняну сесію це питання закрити, щоб всі бажаючі могли стати громадянами Росії. А відповідно, Росія що буде робити? Вона буде своїх громадян за-хи-щати».

Глава думського комітету у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Калашніков повідомив, що на ст. 13 закону «Про громадянство» можуть очікувати й інші зміни — скасування вимоги про безперервне проживання на території РФ іноземця — набувача громадянства РФ протягом 5 років і пункту про необхідність підтвердження законного джерела коштів для існування.

«У лютому він точно буде внесений до Держдуми. Всі вже згодні: ФСБ, адміністрація президента. На Радбезі питання обговорювалося».

Схожі новини