Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Який має бути оптимальний рівень зарплат чиновників: пояснення експерта

  • 09.02.2020, 09:58
  • 522

Україна занадто бідна держава, щоб дозволити собі дешевий менеджмент. Зарплати у високопосадовців повинні бути високими.

Таку думку висловив економічний експерт Сергій Фурса, передає 24 канал.

«Треба визнати, що професіонали в Україні коштують дорого. Суспільству пояснити: нормальні люди за невеликі гроші не працюватимуть. Тому встановлюємо зарплату на ринкових умовах», — наголошує Сергій Фурса.

Як зауважує експерт, професіоналів до уряду треба брати з приватного сектору. Там люди вже отримують певний дохід, живуть у комфортному середовищі. І не стануть змінювати це заради державної служби з набагато нижчою зарплатою. На його думку, формула рівня зарплати може бути наступною. Взяти топ 100 компаній України, провести опитування по зарплатам і встановити середню на рівні президента і віцепрезидента.

Сергій Фурса зазначає: звісно, в систему намагатимуться проникнути корупціонери. Але, по-перше, в корупціонерів буде конкуренція з боку нормальних людей. По-друге, є контроль — вибори. Міністр — політична фігура. Якщо робота не сподобається українцям, то на наступних виборах його змінять.

«Невисокі зарплати урядовців означатимуть, що ми відмовляємося від залучення професіоналів. Тобто або відновлюємо практику зарплат у конвертах — це корупція. Або ж тоді наймаємо тих, хто йде працювати не за гроші, а за корупційні інтереси. Тобто за посаду, завдяки якій можна заробляти», — підкреслює Сергій Фурса.

Що відомо про зарплати чиновників

Офіційно зарплати міністрів і посадовців становлять від 20 до 40 тисяч гривень. Українські чиновники мають право на премії. Тому за місяць доходи значно вище. У грудні та січні з’явилася інформація, що завдяки преміям і надбавкам українські посадовці отримали рекордні зарплати:

Міністру економіки Тимофію Милованову в листопаді нарахували 1630% премії, тобто 236 тисяч гривень.

Керівники Мінкульту — найбільше у грудні отримав державний секретар відомства Ростислав Карандєєв, якому виплатили 497 тисяч 709 гривень. Натомість голова міністерства Володимир Бородянський заробив 112 тисяч 904 гривень.

Високу зарплату у грудні отримав очільник МВС Арсен Аваков — майже 150 тисяч гривень. А його заступник Сергій Яровий майже 94 тисячі гривень.

Річна зарплата директора Укрпошти Ігоря Смілянського Максимальну зарплату керівника Укрпошти підвищили до майже двох мільйонів гривень має скласти 1 мільйон 866 тисяч 808 гривень.

4 лютого на засіданні Кабміну президент Володимир Зеленський підтримав рішення уряду Оклад — обмежити, великі премії — скасувати: Зеленський і Гончарук узгодили зарплати міністрів щодо обмеження заробітної платні та премій керівникам органів виконавчої влади діапазоні від трьох до п’яти середніх зарплат.

Схожі новини