Передплата 2024 ВЗ

Двоє обвинувачених у розстрілах на Майдані ексберкутівців повернулися після обміну до Києва — адвокат

  • 08.02.2020, 15:58
  • 1 096

Олександр Маринченко та Сергій Тамтура — двоє з п'яти колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут», яких раніше передали на окуповані території у межах обміну утримуваними, — повернулися до Києва.

Маринченка, Тамтуру та їхніх колег Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна обвинувачують у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.

Про це повідомив адвокат Олексій Горошинський, передає Громадське.

Він також опублікував їхнє відкрите звернення до президента Володимира Зеленського, генпрокурора Руслана Рябошапки та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

У ньому вони висловили свою позицію щодо раніше здійсненого обміну і повернення до Києва. Також вони наголошують, що не вчиняли злочинів, у яких їх обвинувачують й основна причина їхнього повернення — правда. Вони запевняють, будуть брати участь у подальших судових засіданнях.

Публікуємо повний текст звернення Маринченка і Тамтури:

Адвокат потерпілих у справі про розстріли на Інститутській Павло Дикань у коментарі розповів, що у справах Майдану вже є подібний досвід.

«Коли в іншій справі Майдану кілька обвинувачених ексберкутівців втекли, то суд продовжив розгляд з одним, хто залишився. А справи щодо тих, хто втекли, — вивели в окреме провадження, і оголосили їх у розшук», — розповів адвокат.

«Тобто я думаю, що суд продовжиться з того місця, де закінчився, але очевидно, що інші троє експрацівників „Беркуту“ вже не повернуться, їх теж оголосять в розшук і ми продовжимо засідання без них, але звинувачення залишаться ті самі. Можливо, це такий був хитрий хід захисників обвинувачених, щоб двоє залишились, а троє втекли таки», — додав Дикань.

Зазначимо, що у жовтні 2019-го суд змінив запобіжний захід Сергію Тамтурі — його відправили під нічний домашній арешт, а Олександра Маринченка відправили під цілодобовий арешт з 19 грудня 2019 року.

Нагадаємо, 29 грудня 2019 року відбувся великий обмін утримуваними особами між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР». З полону бойовиків повернулися 76 українців. СБУ оприлюднила імена всіх звільнених з полону українців: це 12 військових і 64 цивільних.

У межах обміну Україна передала бойовикам понад 120 людей, ще 17 відмовились брати участь в обміні. Українська влада зокрема передала колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах на Інститутській у 2014 році.

Коментуючи видачу ексберкутівців, президент Володимир Зеленський заявив, що такою була умова цього обміну.

Схожі новини