Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Набрякло горло і розірвало стравохід: у Києві під час гастроскопії загинув 2-річний хлопчик

  • 08.02.2020, 09:58
  • 3 155

У Києві батьки звинувачують медиків у смерті свого 2-річного сина

Хлопчика не стало просто під час проведення гастроскопії. Мати загиблого Максима згадує, що ще у вівторок увечері син грав зі старшою сестрою, йдеться у сюжеті ТСН. «Вони стрибали на ліжку. У руках в нього була лялька, від якої відірвав ногу. Він цю ногу гриз й, коли зістрибнув з ліжка на подушки, мабуть, поперхнувся ногою», — каже мама хлопчика Олена Мигович.

Батьки одразу перевірили горло. Батько перевернув хлопчика вгору ногами. Начебто все було нормально, але трохи пізніше дитину почало нудити. Через годину його знову знудило. Батьки викликали швидку, й Максима госпіталізували в дитячу лікарню на вулиці Богатирській у столиці. Там зробили рентген, взяли аналізи й на ранок призначили гастроскопію.

Саме ця процедура стала фатальною для дитини. Після першої процедури лікар сказав, що нічого не бачить, а тому її треба повторити. Дитина кричала та плакала. Спочатку сина тримала матір, а потім батько. «Потім вставив вдруге. Він, коли діставав зонд і шайбу, то пішла кров. Розпухла шия, посинів», — каже батько загиблого Юрій Мигович. Максимове серце перестало битися на руках у батька. Його намагалися реанімувати, але марно. Результат показав, що смерть дитини настала через розрив глотки та стравоходу.

Прокурори та поліцейські відкрили кримінальне провадження через неналежне надання медичної допомоги.

«У рамках кримінального провадження призначено судово-медичну експертизу, яка дасть відповідь на питання щодо причин смерті, а також наявності причинно-наслідкового зв'язку між настанням смерті та неналежним виконанням обов'язків лікарськими працівниками», — каже перший заступник керівника Київської місцевої прокуратури № 5 Антон Єфімов.

Крім того, допитано свідків. «Слідчі допитали лікаря, завідувача реанімаціного відділення і батька хлопчика, який перебував поруч», — розповіла речниця Оболонського управління поліцїї Діана Шутько.

Тепер потрібно місяць-півтора чекати на результати додаткової судово-медичної експертизи.

Галина Салтикова — дитяча гастроентерологиня. Вона каже, що зондування — це болюча процедура, яку витримує далеко не кожен дорослий. Тому дітям до шести років, за європейськими стандартами, обов`язково вводять анестезію. Крім того, є ще один важливий нюанс. «Рекомендаціями є проведення дітям під загальним наркозом. Друге — обов'язкове використання зондів тієї довжини та ширини, які мають відповідати зросту та вазі дитини», — пояснила доцентка кафедри педіатрії № 4 НМУ Богомольця, дитяча гастроентерологиня Галина Салтикова.

Натомість у лікарні анастезію Максимкові не робили, а чи відповідав зонд його віку — визначатимуть експерти. «Шматочок може бути гострим. Небезпека може бути у гостроті. Може пошкодити слизову і сприяти розвитку кровотечі», — відповіла лікарка на питання, чи може дитина померти від ковтання шматочка іграшки.

Максима поховали у Вінницькій області. Якщо лікарську помилку доведуть, уточнили прокурори, ендоскопіст отримає максимум три роки в’язниці.

Схожі новини