Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому влада так швидко хоче продати землю?

  • 07.02.2020, 14:05
  • 2 372

Парламент вже другий день дуже швидкими темпами ухвалює поправки до ринку землі. Але чому влада так швидко хоче прийняти цей закон?

Депутат від фракції «Європейська Солідарність» Олег Синютка має припущення стосовно цього і поділився ними в кулуарах Верховної Ради.

Процес змін та ухвалення поправок від фракцій щодо ринку землі триває, але Верховна Рада чомусь не бере до уваги жодної поправки від Європейської Солідарності. Народний депутат Олег Синютка має думки стосовно того, чому не враховується жодна поправка, де зазначені їхні інтереси та позиція українців стосовно закону.

Він зазначає, що принциповою позицією партії є те, «що українці повинні бути власниками землі. Однак, нас не влаштовує ключове завдання сьогоднішньої влади — продати українську землю».

Олег Синютка вважає, що першочергові є два закони стосовно ринку землі:

«1. Створити кластер дрібного та середнього землевласника.
2. Коштом дрібного та середнього товаровиробника (а це доказав нам досвід Європи) наростити аграрне виробництво.
Бо зараз так виглядає, що влада просто хоче продати землю, щоб закрити дірки в бюджеті, які з'явилися внаслідок їхньої недолугої економічної політики».

«Сьогодні український фермер не може купити 10 тис га української землі і не створено інститутів кредитування, які би дали можливість йому купувати цю землю. А передбачена в законі можливість через прокладки, отримувати українську землю у власність третім особам — це велика небезпека.

Ба більше, відсутність мінімальної вартості земельної ділянки — це можливість входження на український ринок спекулятивного капіталу і створення нових олігархів за рахунок української землі.

Ми це вже проживали, коли таким чином розпродували промисловість!!! Вважаємо, що неприпустимо повторити це під час створення ринку землі в Україні. Спочатку треба прийняти всі законодавчі акти, які стимулювали б кредитування, стосувалися створення державного земельного банку, завершити інвентаризацію землі і тільки тоді приймати закон про обіг, який би не допустив спекуляції, а навпаки — створював ринок землі дрібного, середнього українського землевласника".

Парламентарі від «Європейської Солідарності» і надалі будуть відстоювати свою позицію в ухваленні поправок щодо закону землі. Партія підтримує створення ринку землі, але з відповідними поправками, що відповідають європейським стандартам.

Схожі новини