Передплата 2024 «Добра кухня»

Спека і тропічні зливи: кліматолог приголомшив прогнозом погоди в Україні

  • 07.02.2020, 11:58
  • 1 848

Кліматичні зміни позначаться не тільки на вигляді планети, а й на устрої життя міст, населення яких весь час зростає.

Про це повідомив глава Українкою кліматичної мережі Ілля Єременко, передає «Фокус». За його прогнозом, в Україні до 2050 року кількість опадів збільшиться на 20%. Країні загрожують аномальні тропічні зливи.

Він додав, що також в країні буде значно підвищуватися температура повітря.

«За останні роки Луцьк, Київ, Львів та інші міста зіткнулися з аномальними літніми зливами, коли за кілька годин випадала місячна норма опадів. Та й взимку рясні снігопади не раз змушували комунальні служби зненацька. А до 2050-го кількість опадів збільшиться на 20% в порівнянні з періодом з 1981 по 2010 рік», — зазначив він.

Як зазначив Ілля Єременко, не всі наслідки змін клімату будуть пов'язані з погодними явищами. «Адже неможливість вирощувати їжу, а також затоплення заселених територій перетворить мільйони людей в кліматичних біженців. Україна, яка перебуває в помірному поясі, постраждає значно менше таких країн, а значить, може стати одним з пунктів призначення для людей, що рятуються від розгніваної природи», — зауважив він.

Експерт підкреслив, що зміни середньорічної температури повітря в Україні вже майже вдвічі перевищують показники по світу і Північній півкулі.

Схожі новини