Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лікар з Уханя, який першим попереджав про спалах коронавірусу в Китаї, таки помер

  • 07.02.2020, 09:57
  • 659

У центральній лікарні Уханя підтвердили смерть лікаря Лі Веньяна, який одним з перших намагався попередити про небезпеку нового коронавірусу 2019-nCoV.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на South China Morning Post.

За даними госпіталю, 34-річний Веньян помер 7 лютого об 2:58 за місцевим часом (20:58 6 лютого за Києвом).

Нагадаємо, 6 лютого китайське державне видання Global Times спочатку повідомило про смерть Веньяна, але потім видалило це повідомлення, уточнивши, що він перебуває «в критичному стані».

Як писало BBC, лікаря приєднали до системи життєзабезпечення після розголосу в китайських соціальних мережах. Таке доручення нібито дали місцеві чиновники.

30 грудня 2019 року Лі Веньян написав своїм колишнім одногрупникам із медичної школи про те, що до його лікарні доставили 7 пацієнтів, які відвідували місцевий рибний ринок. На його думку, вірус був схожий на ТГРС, що призвів до епідемії у 2002−2003 роках.

Місцева влада викликала Веньяна 31 грудня, аби він пояснив, як дізнався про випадки зараження вірусом. Незабаром до Веньяна прийшла поліція та звинуватила його в поширенні чуток та порушенні правопорядку. Йому погрожували триманням під вартою.

Лікар визнав, що нібито порушив закон і відмовився від подальших «неправомірних дій». Після цього він повернувся до роботи і лікував людину з іще недіагностованим коронавірусом.

10 січня у Веньяна з'явився кашель, а потім лихоманка. За два дні його госпіталізували. Інфікування коронавірусом у Веньяна підтвердили 1 лютого.

Схожі новини