Передплата 2024 «Добра кухня»

"Мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова", - Тетяна Монахова

Уповноважена із захисту державної мови відреагувала на скандал з російськомовними серіалами 1+1

Уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова на своїй сторінці у facebook відреагувала на скандал зі зйомками російськомовних серіалів телеканалом 1+1.

Фільми, вироблені суб’єктами кінематографії України, розповсюджуються та демонструються в Україні з мовною частиною звукового ряду, виконаною державною мовою, у тому числі шляхом дублювання або озвучення.

«Національні фільми можуть демонструватися кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів відповідно до Закону України «Про кінематографію», — зауважила Монахова.

У разі використання в мовній частині звукового ряду, виконаній державною мовою, у тому числі шляхом дублювання або озвучення, реплік іншими мовами такі репліки мають бути озвучені чи субтитровані державною мовою.

Сумарна тривалість субтитрованих реплік, виконаних іншими мовами у фільмі, не може перевищувати 10 відсотків сумарної тривалості всіх реплік у цьому фільмі" (закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної»).

Навіть якщо російськомовний контент транслюється в межах визначених законодавством квот, я би радила керівникам телеканалів уникати суб'єктивних оціночних суджень на кшталт того, який жанр «виглядає українською мовою» краще або гірше, аби не ображати почуття своєї глядацької авдиторії", — написала Уповноважена із захисту державної мови

Схожі новини