Передплата 2024 ВЗ

Соціологічне дослідження показало п'ять основних запитів українців до Зеленського

  • 04.02.2020, 15:41
  • 658

Ключовими суспільними запитами до Президента залишаються припинення воєнних дій на сході України (64%) та посилення боротьби з корупцією (45%).

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 22−26 січня 2020 року, передає Укрінформ.

«Припинення воєнних дій на сході України залишається ключовим суспільним запитом до Президента (64%). Посилення боротьби з корупцією очікують 45%, відродження промисловості — 30%, підвищення соціальних стандартів — 24%, підвищення якості медицини — 22%. За останні місяці зросла значимість запитів на припинення війни та відродження промисловості», — йдеться у повідомленні.

Обираючи між пріоритетами економічного розвитку, куди в першу чергу слід спрямувати державні ресурси, опитані швидше схильні підтримувати розвиток промисловості та інвестицій (65%). 28% - за збільшення розмірів субсидій та соціальних виплат.

Обираючи між збільшенням розмірів заробітних плат медиків та розбудовою шкіл, лікарень та впровадження нових технологій, 59% підтримують останній пріоритет, 29% - за зростання розмірів виплат.

45% опитаних вважають, що для влади є пріоритетним витрачати ресурси на допомогу соціально незахищеним категоріям, з іншого боку — майже стільки ж (46%) за те, щоб їх спрямувати на створення умов для стимулювання активності населення.

46% вважають, що держава швидше повинна зосередитися на виявленні та покаранні корупціонерів, стільки ж стверджують, що першочергово потрібно зменшити можливості для корупції.

Основними маркерами позитивних змін в економіці респонденти вважають відкриття нових підприємств (54%) та створення нових робочих місць (54%). Третина вважають, що про покращення свідчитиме зменшення рівня трудової міграції за кордон, чверть — зростання розміру мінімальної зарплати, кожен п’ятий — зниження цін на основні продукти.

У соціальній сфері ключовими маркерами позитивних зрушень респонденти вважають підвищення якості медицини (50%), зростання розмірів пенсій (41%) та збільшення підтримки соціально вразливих категорій населення (36%).

Чверть вважають індикатором покращення будівництво нових шкіл, дитсадків, лікарень, кожен п’ятий — підвищення якості освіти та збільшення тривалості життя.

Пенсіонери — категорія населення, серед найбільш вразливих, яка, на думку опитаних, потребує першочергової уваги від держави (57%). По 42% респондентів вважають, що владі слід звернути увагу в першу чергу на інвалідів за станом здоров’я або дітей-сиріт. 36% стверджують, що найперше слід допомагати малозабезпеченим сім’ям. По 22−24% так говорять про багатодітні сім’ї та учасників бойових дій, АТО.

76% опитаних бачили новорічне привітання Президента Володимира Зеленського. Серед них дві третини оцінили його позитивно, 22% - нейтрально, 13% - негативно.

«Результати опитування… продемонстрували переважання очікування змін (50%) та надії (42%) серед населення. Попри це третина відчуває розчарування, кожен п’ятий — незахищеність, напруженість або ж обурення, кожен восьмий — відчай та розгубленість. За останні два роки в суспільстві зросли настрої очікування змін та надії, зменшилися — розчарування, напруженості та обурення. Позитивні емоції переважають серед молодшого та більш забезпеченого сегментів респондентів, негативні — у старшого та біднішого», — зазначається також у повідомленні.

Опитування проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» серед населення України віком від 18 років і старше методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,0%.

Схожі новини