Передплата 2024 «Добрий господар»

Харківського "Жукова" Мінкульт викреслив з переліку пам'яток, а в Одесі активісти прибрали таблицю на його честь

Міністерство культури, молоді та спорту України ухвалило рішення виключити скандальний бюст маршала Жукова у Харкові зі списку пам'яток.

Про це йдеться в офіційній відповіді відомства на запит активіста Вадима Позднякова. Чоловік поділився документом на своїй сторінці у Facebook.

«Бюст Жукову в Харкові більше не пам'ятка! На мою електронну адресу надійшла відповідь від Міністерства культури молоді та спорту України. У ньому зазначено, що 24 грудня Міністерство культури України видало наказ № 957 «Про невключення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України пам'ятника Жукову на проспекті Петра Григоренка в Харкові», — написав Поздняков.

Він зазначив, що цьому рішенню передувало більше року юридичної паперової тяганини, однак вимога активістів в результаті все ж була виконана. Тепер залишається тільки демонтувати погруддя радянському діячеві.

Тим часом в Одесі з будівлі гуртожитку Одеського Національного університету ім. Мечникова на вулиці Новосельського, 64, 4 лютого націоналісти демонтували останній у місті барельєф Георгія Жукова.

Про це повідомили активісти на своїх сторінках у Facebook.

Патріотам намагався перешкодити депутат Одеської міськради Богдан Гіганов, відомий своїми виступами на російських телеканалах. Поліція припинила сутички.

За словами активіста Дем'яна Ганула, він зі своїми прихильниками таким чином виконував закон «Про декомунізацію». До того ж у націоналістів був письмовий дозвіл ректора університету на демонтаж меморіальної дошки з будівлі гуртожитку.

Схожі новини