Передплата 2024 «Добрий господар»

Євген Головаха відповів Лізі Богуцькій, яка обізвала його "совком"

Соціолог, заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха, коментуючи допис у соцмережі народної депутатки від "Слуги народу" Єлизавети Богуцької заявив, що під час полеміки необхідно дотримуватись культури спілкування, і в жодному разі не можна переходити на особистості.

Таку думку він висловив у ефірі програми «Громадська хвиля» на «Громадському радіо». Він зауважив, що не ображається на те, що Богуцька його не знала, бо він про неї «також не чув».

Разом з тим професор додав, що допис нардепки був неприємним для нього, і побажав молодому поколінню пам’ятати про культуру спілкування.

«Для мене це неприємне, але, до речі, це другорядна справа. Тут тільки єдине — це рівень культури. Я б хотів наголосити на одній деталі — це полеміка. Полеміки можуть бути будь-якими — гарячими, завзятими, але ніколи не треба переходити на особистості. Особливо переходити на певні ознаки — за віком, статтю, етнічним походженням, станом здоров’я і так далі. Це вже у світі всі порядні люди давно зрозуміли. І минулим є саме ось такий підхід — коли людина каже, що „оцей дід стоїть і щось говорить“. Яка різниця — хто говорить? Бо важливо — що говорить», — сказав Головаха.

Він додав, що така культура спілкування — з минулого.

«І про це я хочу наголосити — що можливо бути формально молодим за віком, а за культурою — бути у далекому минулому, у середньовіччі. І це треба, щоб люди розуміли — що це не залежить від віку», — сказав соціолог.

Схожі новини