Передплата 2024 ВЗ

Бойовики досі знаходяться на ділянках розведення у Станиці та Золотому, - ОБСЄ

  • 04.02.2020, 09:14
  • 438

Підтримувані Росією бойовики збройних формувань досі незаконно перебувають на ділянках розведення сил у районах Станиці Луганської та Золотого, надягнувши нарукавні пов’язки з написом “СЦКК”.

Про це йдеться у щоденному звіті № 27/2020 Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні, передає УНН із посиланням на документ від 3 лютого.

«1 та 2 лютого на ділянці розведення в районі н. п. Станиця Луганська (підконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Луганська) у двох випадках спостерігачі бачили 5 членів збройних формувань (із нарукавними пов’язками з написом „СЦКК“) між новозбудованим прольотом мосту біля Станиці Луганської (15 км на північний схід від Луганська) та блокпостом збройних формувань південніше мосту», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ввечері 31 січня та вночі 1 лютого «камера СММ у н. п. Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська) зафіксувала 26 снарядів, 1 вибух невизначеного походження та 2 спалахи дульного полум’я — все на відстані орієнтовно 3−5 км на схід і східнопівденний схід (за оцінкою, поза ділянкою розведення в районі Золотого, але в межах 5 км від її краю). 1 та 2 лютого на південному краю ділянки розведення спостерігачі у двох випадках бачили 2 членів збройних формувань (із нарукавними пов’язками з написом „СЦКК“)».

Як зазначається у звіті, «усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що Спільний центр із контролю та координації (СЦКК) повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування. Однак збройні формування в окремих районах Донецької та Луганської областей часто відмовляють СММ у доступі до районів, прилеглих до непідконтрольних урядові ділянок кордону України», — зазначили спостерігачі.

Нагадаємо, раніше українська сторона СЦКК заявила, що ОБСЄ надає недостовірну інформацію щодо порушень Україною Мінський угод.

Схожі новини