Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Наша збірка творів Яцека Мальчевського є другою чи третьою у світі”

У Національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького триває виставка робіт польського художника

В експозиції «Дорога — це життя, життя — це мистецтво» представлено понад 60 картин, ескізів, малюнків та акварелей одного з найзагадковіших митців Польщі на зламі XIX—XX століть та найвідомішого представника символізму в Польщі Яцека Мальчевського. Хоча Національна галерея імені Бориса Возницького може похвалитися солідною збіркою творів цього польського митця — у її фондах зберігається 68 картин та ескізів, 18 малюнків і акварелей Яцека Мальчевського.

Загалом, творчий доробок Мальчевського становить кілька тисяч творів різноманітної тематики. На початках він малював переважно реалістичні композиції. З часом, під впливом модерністських тенденцій, перейшов до алегорії та символізму, черпаючи натхнення з казок, літератури (переважно романтичної поезії), створив власний оригінальний стиль живопису.

Кожна робота заслуговує найвищої оцінки. Однак справжньою сенсацією для львівських істориків мистецтва стало придбання у приватної особи в 1978 році портрету подружжя Лянцкоронських. Картина — з Роздолу, де неодноразово бував Мальчевський, і її вважали втраченою. Як з’ясувалося, польський митець у 1880 році заприятелював з родиною Лянцкоронських. Разом з графом Каролем Лянцкоронським відвідав Грецію та Малу Азію, що належала тоді Османській імперії. Згодом Кароль Лянцкоронський запросив Яцека Мальчевського до власного маєтку, що у Роздолі. Аби художнику було зручно працювати у маєтку, йому навіть обладнали майстерню.

Про це журналістові «ВЗ» розповів генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Тарас Возняк.

— Яцек Мальчевський близько десяти років пробув у палаці Лянцкоронських, що у Роздолі, де створив величезну частину свого творчого доробку, — каже пан Тарас. — І однією з робіт, створеною ним у Роздолі, став портрет подружжя Лянцкоронських — Кароля та його дружини Малгожати. Як картина потрапила у приватну колекцію, важко сказати. Але добре, що вона повернулася у Національну галерею. Саме завдяки тому, що твори, написані у Роздолі, були у колекції Лянцкоронських, вони і є зараз у нашій збірці. Причому, наша збірка творів Яцека Мальчевського є другою чи третьою у світі.

Схожі новини