Передплата 2024 ВЗ

Епіфаній назвав "антиканонічними" і "нікчемними" вимоги Філарета щодо відновлення УПЦ КП

  • 03.02.2020, 17:33
  • 595

Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній вважає спроби почесного патріарха Філарета довести існування Української православної церкви Київського патріархату "антиканонічними" та "нікчемними".

Про це митрополит розповів під час пресконференції для журналістів, передає УНН.

Так, Епіфаній зазначив, що вже остаточно завершено ліквідацію двох попередніх структур: Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.

«У минулому році, у грудні місяці, ми остаточно завершили процедуру ліквідації двох патріархій: центральних та керівних органів, і зараз, ви можете побачити у реєстрі, що ПЦУ є правонаступником і УПЦ КП і УАПЦ», — повідомив митрополит.

Він повідомив, що попри вдячність до Філарета, бажання останнього відновити УПЦ КП, не є можливим, адже ПЦУ і є правонаступницею цієї структури.

«Що стосується Філарета, у мене, останнім часом, особистих зустрічей з ним не було, але ми вітаємо його, висловлюємо і на ділі йому вдячність за те, що він зробив свого часу для становлення УПЦ. Але, з його боку, на жаль, ми бачимо протилежне. Ми бачимо, що він заявляє про так зване відновлення Київського патріархату. Але попередні структури увійшли в основу новоявленої церкви, тому немає вже ні Київського Патріархату, ні УАПЦ, як окремої структури, а є ПЦУ, яка є правонаступницею цих двох структур», — пояснив Епіфаній.

Він також додав, що майбутнє саме за ПЦУ.

«Знову ж таки, що стосується Філарета, ми не звертаємо уваги на ті антиканонічні і нікчемні дії, що він звершує. Тому що те, що він звершує — не має майбутнього. Майбутнє саме за ПЦУ, яка відбулася, і в майбутньому буде тільки укріпляти свої позиції», — додав митрополит.

Нагадаємо, що Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній закликав главу ліквідованої УПЦ КП, почесного патріарха Філарета до примирення і до подальшої участі у розбудові визнаної УПЦ, водночас вказавши, що Філарет перебуває в «самоізоляції».

Схожі новини