Передплата 2024 ВЗ

Суд затвердив мирову угоду між Нафтогазом та «Укрнафтою» на майже 30 млрд грн

  • 03.02.2020, 13:27
  • 626

У спорах між Нафтогазом та «Укрнафтою» про спірні обсяги газу, який видобула «Укрнафта» та податковий борг цієї компанії, затвердили мирову угоду. В межах цієї угоди держава заплатить «Укрнафті» 29,6 мільярда гривень, які «Укрнафта» поверне назад до бюджету.

Про це повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко, передає Громадське.

Нагадаємо, що між Нафтогазом та «Укрнафтою» (50%+1 акція якого належить Нафтогазу, більшість з решти акцій належать Ігорю Коломойському) існував спір про газ, який «Укрнафта видобувала у 2006−2012 роках. Цей газ уряд зобов’язав продавати Нафтогазу, а потім населенню, за зниженими цінами. «Укрнафта» через суд домагалася ринкової ціни за проданий тоді газ. Судові спори з цього приводу «Укрнафта» успішно вигравала.

Водночас у 2014−2015 роках «Укрнафта» накопичила перед бюджетом мільярдні борги за податками. На ці борги держава нараховує штрафи та пеню у розмірі 30% річних.

«Минулого тижня була підписана і затверджена судом мирова угода між Укртрансгазом та „Укрнафтою“ щодо визнання за „Укрнафтою“ зазначених вище обсягів газу у сховищах Укртрансгазу. Тепер Укрнафта передає цей газ Нафтогазу за укладеним договором купівлі-продажу цього газу», — повідомив Вітренко.

Він зазначив, що в межах мирової угоди Кабмін надасть Нафтогазу 29,6 мільярда гривень, з яких 15 мільярдів гривень — це компенсація спірного газу, проданого за 2006−2021 роки, а решта 14,6 мільярда гривень — передплата Нафтогазу за майбутні поставки газу «Укрнафтою».

Отримавши кошти від уряду, Нафтогаз передасть їх «Укрнафті», а «Укрнафта», у свою чергу, заплатить їх назад до бюджету, погасивши податкові борги.

«Угодою передбачено, що якщо Нафтогаз не виконає свої зобов’язання і до 1 квітня 2020 року не розрахується за вказані вище обсяги газу в сховищах, які Укрнафта передає Нафтогазу, цей газ має бути повернутий Укрнафті», — додав Вітренко.

Зазначимо, що «Укрнафта» — напівдержавна видобувна компанія, частина акцій якої належить українському олігарху Ігорю Коломойському.

Схожі новини