Передплата 2024 «Добра кухня»

На Старосамбірщині чим сумлінніше правоохоронці ловлять «чорних лісорубів», тим частіше горяни деревину крадуть

  • 31.01.2020, 14:58
  • 752

На столичних пагорбах оголосили всеукраїнську війну крадіям лісу, а на низах почали «тріски» летіти. Правоохоронці нарешті стали реагувати на сигнали активістів, яких раніше чомусь не чули, і стрічки новин зі Старосамбірщини Львівської області зарясніли однаковими, наче під копірку писаними, повідомленнями.

Буквально за минулий і нинішній тижні: 44 дерева різних пород на суму збитків 637 тисяч гривень упали від бензопил «чорних лісорубів» поблизу Великосілля. На двох тартаках у Самбірському та Старосамбірському районах знайшли 26 нечіпованих хвойних дерев. Якщо на колоді нема чіпа — такої собі бірки, значить деревина крадена, а власники пилорам не мали права з неї дошки пиляти…

Ще 26 хвойних дерев знайшли на іншій пилорамі на Старосамбірщині. В протилежному закутку району копи нарахували на тартаку 157 нечіпованих колод, з них 12 — дуби, решта хвойні. Лісопильня у Тершові — 52 незаконних колоди… А ці ситуації взагалі спантеличили. 6 січня, акурат у той час, коли християни молитовно вмощуються за святковими столами, у Волошиного місцевий газда поїхав за раніше зрізаними деревами гусеничним трактором. Видно, щось пішло не так, техніка перехилилася на бік і завмерла. Може, власник потім і хотів би витягнути робочий інструмент, але якісь злодії з тягача гусениці вкрали — воістину, і сміх, і гріх

. У Соснівці злодій поїхав до лісу за деревиною на сам Щедрий вечір. Але лісник почув гуркіт і помчав рятувати Карпати. А у ще одному населеному пункті поліцейські затримали уже лісівника, який перевозив купу дерева… З початку року, за даними правоохоронців, на Старосамбірщині знайшли 450 незаконно зрізаних дерев. Але, за нашим спостереженням, чим сумлінніше правоохоронці працюють, тим більше селяни крадуть. А може навпаки — крадуть, як завжди, але тільки тепер їх стали ловити та притягувати до відповідальності. Хоча і слово «притягують» доволі відносне. Наприклад, Самбірський міськрайонний суд чоловіка з Турківщини, який самовільно спиляв три смереки. Він уклав угоду з прокуратурою про свою вину і отримав лише один рік умовно з відтер мінування вироку на 1 рік.

Чому усе це відбувається? Від бідності. У гірському районі, щоб вижити, треба або на заробітки їхати, або ліс красти. Причому, якби тягнули деревину хіба бідні селяни, то ліси не були б такими рідкими, а то почасти і лісники нечесні попадаються. Січень у лісовому господарстві області був позначений надзвичайною подією — у Львові під час отримання хабара від підлеглих взяли генерального директора обласного комунального підприємства «Галсільліс» Володимира Мельника.

Як твердили правоохоронці, лісівники мусили давати шефові данину за лояльне ставлення до них, Причому, з кожного куба деревини йшла відповідна такса. А відтак треба було красти… Як наслідок, пан директор, розжився на суму більше 5 мільйонів гривень. Це в поліції вирахували. Потім був суд і міра запобіжного заходу — треба було внести більше мільйона гривень, щоб в СІЗО не сидіти. Апеляційний суд пошкодував головного комунального лісівника і дав на третину менше… А нам залишається додати, що більшість крадіжок лісу на Старосамбірщині, про що ми говорили вище, сталася якраз на території Старосамбірського «Галсільлісу».

Схожі новини