Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Найважче знайти роботу керівникам та вчорашнім студентам

В середньому на одну вакансію припадає 6-8 резюме

Українці хочуть бути керівниками і більше не прагнуть влаштуватись у банк. Такого висновку дійшли експерти hh.ua | grc, проаналізувавши, скільки резюме припадає на одну вакансію у різних сферах.

Конкуренцію за посаду традицій­но очолив «ТОП-менеджмент». Якщо у 2018 році за посаду топ-менеджера бо­ровся в середньому 21 кандидат, то то­рік — 31.

На другому місці за рівнем конку­ренції — вакансії для людей без досвіду роботи. Як правило, роботодавці шу­кають людей, які вже мають хоча б 1−3 роки досвіду. Тож якщо з’являється ва­кансія, на яку готові взяти вчорашньо­го студента, на неї претендує аж десять кандидатів.

До топ-п'ятірки за кількістю резюме на одне місце увійшли також такі сфе­ри, як «Домашній персонал», «Видо­буток сировини» та «Мистецтво, ЗМІ». Роком раніше вакансії у категоріях «до­машній персонал» були не такими попу­лярними. Як виявилось, покоївки витіс­нили з топ-п'ятірки юристів. Вперше з 2014 року «юриспруденція» вибула з ка­тегорії сфер, де найвища конкуренція на місце. Утім, вакансія юриста все ще користується досить високим попитом, чого не скажеш про банківських пра­цівників. «Банківська справа», навпа­ки, вперше опинилась у п’ятірці сфер з найменшою конкуренцією. Претендента на одну посаду роботодавці могли оби­рати лише з двох кандидатів. Такий же низький попит у категорії «консалтинг» та «страхування». А компаніям, які то­рік шукали сервісних інженерів, інсталя­торів і налагоджувальників обладнання, взагалі вибирати було, скажемо прямо, ні з кого. На одну вакансію там припада­ло лише одне резюме.

Така ж ситуація і у тих, кому потрібні робітники. Однак попит на робітничі спе­ціальності таки дещо зріс, адже у 2018 році кількість вакансій робітників навіть перевищувала кількість охочих йти на таку роботу.

«Аналіз бази вакансій та резюме по­казує, що конкуренція на ринку праці не­впинно зростає. І не завжди це свідчить про дефіцит робочих місць. Часто збіль­шення hh-індексу (співвідношення кіль­кості резюме до кількості вакансій) по­казує, що пошукачі не повною мірою задоволені поточним місцем роботи й готові змінювати роботодавця», — запев­няють у hh.ua | grc.

Схожі новини