Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Аналітики назвали три основні причини зростання долара

  • 30.01.2020, 10:58
  • 503

На українському міжбанківському валютному ринку триває зростання котирувань долара, яке не зупинилося навіть у день проведення Міністерством фінансів України аукціону з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) та в день розрахунку за цими паперами.

Аналітики сайту «Мінфін» назвали три причини останніх подій на міжбанку.

1) зростання попиту з боку реальних покупців;

2) перевкладення іноземними інвесторами гривні від погашених раніше облігацій (сьогодні гаситься ОВДП на 5,5 млрд гривень) без великих сум довкладень. Це не вимагає від них нових великих вливань валюти на міжбанк;

3) притримування валюти експортерами, які поки витрачають наявну у них гривню від відшкодувань ПДВ при спекулятивному розгойдуванні ринку через перевищення попиту над пропозицією на торгах.

Нерезидентам зростання котирувань вигідне ще й тим, що тоді для них нові купівлі гривневих ОВДП стають дешевшими і це компенсує їм часткове зниження процентної прибутковості облігацій останніх випусків.

Національний банк України встановив на 30 січня курс 24 гривні 85 копійок за долар, це на 13 копійок вище за попередній офіційний курс.

Схожі новини