Передплата 2024 ВЗ

Знущання над постраждалими. У Дрогобичі досі не вирішили проблему мешканців будинку, що обвалився

Уряд спочатку виділив гроші на придбання житла, а потім забрав їх назад

Триває епопея з виділенням державою компенсаційних коштів постраждалим від обвалу одного з під'їздів будинку на вулиці Грушевського 101/1 у Дрогобичі. Нагадаємо читачам: трагедія сталась 28 серпня 2019 року. Тоді загинуло 8 осіб. Сам будинок згодом визнали непридатним для життя. Вже 5 місяців, як жителі 59 квартир, втративши дах над головою та все, що було нажите за ціле життя, чекають — не дочекаються обіцяних урядом коштів, які держава зобов’язалась виділити потерпілим як компенсацію за втрачене під час обвалу майно.

27 грудня минулого року нарешті згадали про постраждалих. Київ переказав 40 млн. грн. з розрахунку 16 тис. грн. за квадратний метр. Йдеться про гроші, які відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України, виділено з резервного фонду державного бюджету України для придбання житла мешканцям згаданих 59 квартир. Люди зраділи, зітхнули з полегшенням. Даремно. Того ж дня, упродовж буквально однієї години кошти повернули назад. Чому? Бо вже завершувався казначейський рік.

Можна зрозуміти дрогобицьких посадовців, до яких ми звернулись з проханням прокоментувати те, що сталося: як держслужбовці намагаються демонструвати гарну міну при поганій грі. Саме становище зобов’язує. Повернення коштів назад пояснюють, як обов’язкову процедуру, якої обов’язково слід дотримуватись. Самих же людей просять заспокоїтись, бо кошти найближчим часом буцімто обов’язково надійдуть. Воно-то так — надійдуть. Але для чого потрібно було влаштовувати «виставу», яка відбулась 27 грудня минулого року, коли спочатку дали 40 млн. грн., а потім забрали їх назад. «Ми обурені до глибини душі», — заявив у розмові з репортером «ВЗ» Іван Кардаш, житель квартири № 59 з непридатного для життя аварійного будинку. І додав, що самі постраждалі «переказ із забиранням назад» 40 млн. грн. компенсаційних коштів розцінюють як фарс та знущання над українцями.

Схожі новини