Передплата 2024 «Добрий господар»

Кабінет міністрів змінив формулу ціни на газ для українців: скільки будемо платити

  • 28.01.2020, 11:13
  • 3 889

Кабінет міністрів ухвалив нове обмеження для ціни на газ в Україні (торкнеться побутових споживачів). З 1 січня 2020 року тариф повинен становити не більше вартості блакитного палива на нідерландському газовому хабі плюс 1,917%.

Про це йдеться в постанові Кабміну № 17, опублікованому на сайті уряду 28 січня. Ціни будуть дивитися на біржі Powernext / EEX (за період з 1 по 22 число місяця постачання). Таке рішення дозволить утримати тариф на рівні ринкового, передає OBOZREVATEL.

Для прикладу, зараз тариф на газ для населення — 6,6 грн за кубометр (плюс витрати на транспортування), а на біржі середньозважена ціна — 5,9 грн. Якщо блакитне паливо на нідерландському газі продовжить дешевшати, менше заплатять і українці.

«З 1 січня 2020 ціна придбання природного газу не може бути вищою за ціну продажу природного газу, визначену відповідно до пункту 13 цього Положення, за вирахуванням торгової надбавки (націнки) НАК „Нафтогаз України“ на рівні 1,917 відсотка зазначеної ціни», — йдеться в рішенні.

Варто зазначити, що ще на початку 2019 року українці платили за газ більше, ніж бізнес. Це сталося через те, що ринкова вартість блакитного палива впала, а регульований тариф знизили з великим запізненням. В цьому році Україна повинна повністю перейти на ринкове формування цін. Таке зобов'язанням ми взяли перед МВФ.

Схожі новини