Передплата 2024 «Добрий господар»

Провал "Новоросії" та конкуренція: ЗМІ повідомили про можливі причини відставки Суркова

  • 26.01.2020, 16:58
  • 1 184

Помічник президента РФ Владислав Сурков, який довгий час був відомий як куратор «ЛНР / ДНР» і «українського напрямку», покинув свою посаду, оскільки не впорався зі своїми завданнями.

Про це йдеться в матеріалі «Медузи», передає УНІАН.

Зазначається, що після початку війни в Україні Сурков зайнявся «врегулюванням» конфлікту — взяв на себе політичне кураторство над «ЛНР» і «ДНР». У Кремлі точилися суперечки щодо подальшої долі «республік». «По самопроголошеному статусу „ДНР“ і „ЛНР“ в 2014-му Сурков думав, що це на рік максимум», — розповіло журналістам джерело, близьке до чиновника. Проте, вже до літа 2014 року остаточно провалився проект «Новоросії» — створення ще декількох «республік» на сході України.

Джерело «Медузи», безпосередній учасник тих подій, пояснив: команда Суркова так і не впоралися із завданням щодо зміцнення російського впливу в Україні, проваливши інформаційну кампанію та іншу роботу на сході країни. Джерело, яке працювало в окупаційних структурах «ДНР» та «ЛНР», відзначало постійні «коливання лінії Кремля» щодо України. Співрозмовник журналістів розділив роботу Кремля на Донбасі і в Україні на два великі етапи. Навесні 2014 року Кремль ще розраховував зберегти цілісність України зі встановленням проросійської влади. У Москві хотіли припинити військові дії і домогтися певних компромісних дій між «ДНР-ЛНР» і рештою України, аж до референдуму про возз'єднання.

Другий етап мав на увазі вже затяжний конфлікт: старт державного будівництва в «республіках» у другій половині 2014 року, а потім торги за «мінським угодами». На цьому етапі кремлівські куратори вели інформаційну війну через ЗМІ та соцмережі, а також лідерів думок, намагаючись переламати суспільні настрої в Україні — і домогтися зміни еліт в Києві. Сурков, при цьому, ніколи не був єдиним «смотрящим» за Україною з боку Кремля. Міноборони займалося військовим співробітництвом. 5-та служба ФСБ (оперативної інформації і міжнародних зв'язків) відповідала за контррозвідку на окупованих територіях. Віце-прем'єр Дмитро Козак здійснював загальне економічне керівництво.

Заступник міністра економічного розвитку Сергій Назаров вів промисловість. Крім Мінеко від інших російських відомств також були виділені профільні заступники міністрів. Зазначається, що у внутрішніх урядових документах і в кулуарах російські чиновники називають «ДНР» і «ЛНР» «зонами Т1 і Т2: бюджет цих утворень здебільшого сформований з російських грошей. Серед інших впливових гравців на «українському напрямку» — український олігарх-утікач, спільник Януковича Сергій Курченко і кум Володимира Путіна Віктор Медведчук. Про конкуренцію і розбіжності між Сурковим і іншими гравцями з боку Кремля в Донбасі розповідали джерела «Медузи», близькі до уряду РФ і Кремля. Козак взагалі протягом останніх років вважався можливим наступником Суркова на українському напрямку. Колишній чиновник АП РФ і співрозмовник, близький до керівництва Держдуми, пояснив журналістам, що з питань України, «ДНР / ЛНР» у Суркова не було вирішального голосу.

«Він не міг зателефонувати силовикам і сказати: тут операцію скасовуємо, а тут навпаки активізуємось; щось вирішувалося в МЗС, щось на рівні бізнес-контактів». Для думського джерела Держдуми — це свідчення слабкості позицій Суркова. Сигнали про можливу відставку Суркова не переставали надходити з 2014 року. Джерело розповіло журналістам, що російська ФСБ, по суті, перехопила у Суркова частину повноважень у політичному веденні «республік». Фактично його команда майже перестала займатися Україною два роки тому.

«З січня 2018 го по теперішній час робота у напрямку майже не велася. А після перемоги [Володимира] Зеленського взагалі все зупинилося», — говорить співрозмовник «Медузи», який працював з Сурковим. Раніше стало відомо, що помічник президента Росії Владислав Сурков покинув державну службу. За словами директора Центру політичної кон'юнктури, рішення піти з держслужби було прийнято Сурковим через «зміни курсу в українському напрямку».

Повідомлялося, що заступнику глави адміністрації президента Р Ф Дмитру Козаку може відійти частина обов'язків, в тому числі і неофіційних, помічника Владислава Суркова, який пішов з державної служби.

Схожі новини