Передплата 2024 ВЗ

В Якутії погрожують режисерці, яка знімає фільм про шамана, що ішов до Москви «виганяти Путіна»

  • 26.01.2020, 14:58
  • 509

Режисерці Беаті Бубенець, яка знімає фільм про якутського шамана Олександрі Габишева, що ішов до Москви «виганяти Путіна», надійшли погрози.

Як повідомляє Громадське з посилання на «Сибирь.Реалии» з посиланням на місцеві видання, в під’їзді режисерки, де вона живе з іншим автором фільму Михайлом Башкіровим, з’явилися погрозливі та образливі написи. Це вже друга квартира в Якутську, на якій вони проживають і про яку раніше ніхто не знав.

Бубенець перебуває в Якутську з вересня. Перші написи з'явилися на другий день після оренди квартири. Режисерка і її напарник вважають, що адресу невідомі могли дізнатися з прослуховування телефонів соратників шамана Габишева. Також автори фільму отримували смс-повідомлення з погрозами.

Окрім того «Сибирь.Реалии» пише з посиланням на слова координатора організації «Правозащита Открытки» Олексія Прянішникова, що шаман Габишев наразі зник. Він залишив записку про те, щоб за нього не хвилювалися. За словами Прянішникова, шаман і раніше на одинці ішов в ліс. Нині зробив це, скоріш за все, аби знизити рівень напруги й уваги до нього та його соратників.

Раніше трьох його соратників арештували та відправили у СІЗО. Одного силовики змусили виїхати в Новосибірськ.

Нагадаємо, Олександр Габишев, який називає себе якутським шаманом, ішов до Москви «виганяти» президента Росії Володимира Путіна з Кремля. Він стверджує, що Путін є породженням темних сил, з яким під силу впоратися тільки шаману.

12 вересня 2019 року стосовно Габишева відкрили кримінальну справу про публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності (ч. 1 ст. 280 КК РФ). З 13 вересня він перебував у розшуку.

У ніч на 19 вересня у російській Бурятії Габишева затримали, а 20 вересня його доставили до слідчого. До затримання шаман упродовж 6 місяці йшов уздовж далекосхідних трас в напрямку Москви, звідки хотів вигнати Путіна.

20 вересня Габишева направили до психлікарні, де мали провести психіатричну діагностику. Психолого-психіатрична експертиза визнала якутського шамана Олександра Габишева, який ішов до Москви «виганяти Путіна», неосудним. 8 грудня 2019 року Габишев відновив свій похід до Москви, а вже 10 грудня його знову затримали.

Схожі новини