Передплата 2024 «Добрий господар»

Чим небезпечні дитячі іграшки: як розпізнати підробку і не нашкодити дитині

  • 26.01.2020, 11:35
  • 3 156

Щодня сотні батьків купують своїм дітям пластмасові машинки, ляльки, плюшевих ведмедів і безліч інших іграшок. Особливий наплив у дитячих магазинах можна помітити напередодні свят, проте і в звичайні дні вони геть не порожні.

Але, на жаль, далеко не всі іграшки якісні та безпечні. Сайт «Сьогодні» розповідає, чим же можуть бути небезпечні дитячі іграшки і як їх правильно вибирати.

Ринок іграшок в Україні

Обсяги ринку іграшок в Україні досягають дійсно дивовижних масштабів. Зокрема, нещодавно в Українській асоціації індустрії іграшок (УАІІ) повідомили, що за 2019 рік обсяг ринку іграшок України в роздрібних цінах збільшився на 10%, досягнувши 687 млн доларів. Для порівняння: в 2018 році ринок сягав 624,7 млн доларів (13,2%), а рік тому — 552 млн дол.

Цікаво, що українці стали частіше купувати іграшки не в спеціалізованих магазинах (на які все ж припадає найбільша частка покупок — 63%), а на заправках, у книжкових магазинах, кіосках і на ринках (14%), також іграшки купують у супермаркетах та в інтернеті.

За даними дослідження УАІІ, у 79,1% випадків вирішує купити іграшку мама, яка робить це в 4,7 раза частіше, ніж тато. А ось частота придбання іграшки татом з року в рік знижується.

Серед основних мотивів придбання іграшок на першому місці залишається бажання розвинути дитину — 72,4%, на другому — зробити подарунок до свята, 44,8%, на бажання заохотити припадає 40,6%, а на бажання дитини — 39,7%. Спонтанні покупки становлять усього 11,1% від загальної кількості.

На іграшки батьки готові витратити і понад 1000 грн, а ось головним критерієм під час вибору іграшок батьки вважають їхню безпеку. На другому місці — ціна і бажання самої дитини. Але, як виявилося, далеко не всі іграшки безпечні, а більшість і зовсім не витримає просту перевірку.

Як вибрати безпечні іграшки

У 2019 році Держпродспоживслужба в Києві відібрала на перевірку 135 зразків іграшок, 102 з них не витримали тести на відповідність техрегламенту безпеки.

«За 2019 рік було відібрано у суб'єктів господарювання 135 зразків іграшкок, з яких 102 зразки не пройшли тест на вимоги технічних регламентів і санітарних норм, а 23 зразки ще в лабораторії», — говорить Дмитро Байраченко, начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Г У Держпродспоживслужби в Києві.

На всі іграшки повинні бути документи, які підтверджують, що вони не токсичні і безпечні для дитини. Але за результатами перевірок типовими порушеннями були такі: перевищення вмісту шкідливих матеріалів, неякісні матеріали, інтенсивність запаху, займистість матеріалу, надмірний звуковий тиск, неякісне збирання чи конструкція, відсутність інструкції, попереджень, вказівок, для якого віку підходять іграшки, тощо. Крім цього, виявлено чимало підробок.

В Українській асоціації індустрії іграшок підтверджують, що на полицях магазинів багато іграшок сумнівної якості.

«За нашими спостереженнями, на ринку України близько 50−60% іграшок не відповідають встановленим вимогам законодавства. Ми зафіксували випадки, коли іграшки є підробкою, коли на них немає ніяких документів, маркування не містить всіх визначених вимог, а покупцеві надають інформацію, десь скопійовану або взяту з інтернету», — говорить Наталія Іваненко, директор Української асоціації індустрії іграшок.

Вибираючи іграшку, слід бути уважним. На ній, зокрема, має бути вказана така інформація:

назва, артикул, вікове призначення;
назва та адреса виробника (якщо це українська продукція) або імпортера (якщо товар іноземного походження);
інструкція з використання, попередження;
знак-трилисник, який означає відповідність технічному регламенту безпеки іграшок.

Крім того, вся ця інформація повинна бути вказана на українській мові.

«Коли вибираєте іграшку, насамперед звертайте увагу на запах, на те, який вигляд має іграшка, видається вона міцною чи через кілька днів розсиплеться в руках. Також обов'язково дивіться на іграшки за віковим призначенням, тому що вимоги до іграшок до трьох років і після трьох років відрізняються», — радить Наталія Іваненко.

Не варто забувати про фіскальні чеки і про право на повернення іграшок. Правда, згідно з українським законодавством, повернути назад до магазину не можна м'які та гумові іграшки.

Які іграшки найнебезпечніші

На жаль, в Україні не завжди вдається провести належну експертизу дитячих іграшок. Дуже часто експерти орієнтуються на європейську систему RAPEX, яка потрібна для оповіщення про небезпечні товари нехарчового призначення. В ЄС всі країни вносять в цю базу небезпечні товари, і це дозволяє швидко виявляти підробки та мінімізувати ризики.

Одними з найбільш небезпечних іграшок, згідно з цією системою, стали ляльки, схожі на знамениту «Барбі», в яких міститься надмірна кількість шкідливих речовин. Також ляльки досі залишаються товаром, який найчастіше підробляють на ринку.

Олена Куликова, голова правління громадської організації «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра», зазначає, що, згідно із цією системою, небезпеку також можуть становити іграшки з блоками живлення.

«Іграшки мають гострі краї. Блоки живлення найчастіше просто на клямці. Якщо дитина ковтає батарейку, крім того, що вона може вдавитися, відбувається шкідливий вплив батарейки на організм», — пояснює експерт.

Ще одна небезпека — м'які іграшки. Пластикові частини іграшки (очі, ніс тощо) мають бути щільно закріплені, також слід звертати увагу на міцність швів, щоб у дитини не було доступу до наповнювача.

Слайм, «лизун», пластичні глини, основним компонентом яких є тетраборат натрію, — ще одна категорія потенційно небезпечних іграшок. Проковтування або вдихання бору може призвести до хімічного опіку слизових і внутрішніх органів дитини.

Висновок: будьте максимально уважні при виборі іграшок і ретельно оглядайте товар, щоб найретельніше убезпечити вашу дитину.

Схожі новини