Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Увага – фальшиві 200 гривень!

Нацбанк знову попереджає про появу в обігу підроблених купюр

Якщо восени НБУ повідомляв про фальшиві купюри номіналом 500 гривень, то зараз ідеться про «двохсотки».

На підроблених бан­кнотах вказані серії 2007 року, а рік випуску вказа­ний 2014-й. При цьому підробки досить якісні — відрізнити їх від оригіналу без спеціального облад­нання важко. На купюрах є і водяний знак, і захисна стрічка. Пильні касири мо­жуть виявити підробку під ультрафіолетовим скане­ром — флуоресцентне зо­браження на фальшивках просвічується, але воно не збігається з друкова­ним зображенням. Тобто якщо на касі велика черга і касир поспішає, є велика ймовірність, що він таку купюру прийме. На фаль­шивці немає латентного зображення «200», а також знак 200 не змінює колір, як на оригіналі.

Підробки досить якісні – відрізнити їх від оригіналу без спеціального обладнання важко. На фальшивих купюрах є і водяний знак, і захисна стрічка.
Підробки досить якісні – відрізнити їх від оригіналу без спеціального обладнання важко. На фальшивих купюрах є і водяний знак, і захисна стрічка.

Українцям варто бути максимально уважними, коли отримуєте решту. Адже якщо у вас виявлять фальшивку, її конфіскують без компенсації. При цьо­му майте на увазі: ані про­давець магазину, ані навіть касир у банку не мають права у вас просто забра­ти купюру, мотивуючи тим, що це — фальшивка. Якщо у вас вилучають банкноту для дослідження, то мають скласти відповідну довідку у трьох примірниках, один з яких обов’язково мають дати тому, у кого ці гроші вилучили.

Схожі новини