Передплата 2024 ВЗ

Разуков повідомив, коли в Україні відбудуться місцеві вибори 2020

  • 23.01.2020, 19:40
  • 1 118

В Україні місцеві вибори мають відбутися восени 2020 року.

Як передає УНІАН, про це сьогодні на брифінгу в Одесі заявив голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

«Восени цього року будуть вибори», — сказав він.

Як зазначив Разумков, до того часу має бути завершено «законодавче забезпечення» реформи децентралізації, і таким чином, у місцевої влади з'явиться більше можливостей для реалізації реформ на місцях. Він нагадав, що внесений в кінці минулого року за ініціативи президента України законопроект (№ 2598) був відкликаний, щоб допрацювати документ. Для цього будуть залучені представники громадськості, різних політичних сил і т. д.

«Щоб місцеві вибори відбулися вже після того, як реформа децентралізації буде завершена. Для цього у нас в принципі є час», — сказав голова ВР. За його словами, основний напрям реформи децентралізації — передача повноважень на місцях, де «є розуміння того, що робити».

«На місцях видніше, що потрібно зробити. А вам легше контролювати, що зроблено або не зроблено, маючи постійний доступ (у всякому разі, ми до цього повинні прагнути) до представників місцевої влади», — зазначив Разумков. Він також акцентував, що вже є позитивні приклади децентралізації, коли при створенні ВІДГ ефективні менеджери довели спроможність свого управління. «Але є і негативні приклади… І я думаю, що справа тут не в реформі, а в управлінському персоналі. Я, наприклад, не розумію, коли інший раз фінансові ресурси замість того, щоб використовуватися, відправляються на зберігання в ті чи інші банки», — підкреслив голова парламенту.

Він пояснив, що «чистота» подібного роду процесів руху грошей викликають питання, зокрема у громадськості.

Нагадаємо, 13 грудня президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді як невідкладний проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади (№ 2598).

15 січня Верховна Рада не розглянула питання про направлення до Конституційного суду для отримання висновку проект змін в Основний закон щодо децентралізації влади, хоча даний законопроект був першим у порядку денному. Коли має розпочатися розгляд документа, Разумков оголосив, що в сесійній залі немає доповідача з даного питання — представника президента України у Конституційному суді Федора Вениславського. Згодом він був присутній у сесійній залі, але депутати не повернулися до розгляду цього питання.

16 січня голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що законопроект знято з розгляду на доопрацювання. За його словами, необхідно узгодити положення законопроекту, щоб надалі його підтримали 300 народних депутатів. Арахамія уточнив, що депутати мають багато зауважень щодо передбачених проектом закону повноважень префекта.