Передплата 2024 «Добра кухня»

Після святкового переїдання не варто голодувати

Як правильно позбуватись кілограмів, які набрали за різдвяні свята.

На Галичині кажуть: Іван Предтеча забирає свята на плечі. Свята забрав, а кілограми, наїджені за святковим столом лишились. Адже їжу, яку ми традиційно готуємо на свята, важко назвати здоровою. Та й застілля організовують переважно ввечері, коли уже наїдатися не слід. Ну і все це під чарочку алкоголю, а то й не одну. Однак позбутись наслідків святкового переїдання не так легко. А якщо відразу сісти на жорстку дієту, від то, замість осиної талії можна здобути хіба що проблеми зі здоров’ям.

«Розвантажувальні дні у традиційному розумінні, колю людина п’є лише, наприклад, кефір і нічого не їсть, нічого не дають. Немає жодних досліджень, які б підтверджували їхню користь, — каже президент Асоціації дієтологів України Олег Швець. — Якщо людина здорова і не має зайвої ваги, то після свят треба просто поступово повернутись до нормального режиму харчування та фізичної активності. Аби скинути трохи ваги, треба обмежити кількість калорій, яку споживаєте впродовж дня. Особливо, якщо основну частину калорій людина отримує з нездорової, сильно обробленої їжі.

Наприклад, хліба, цукерок, напівфабрикатів. Від цього краще відмовитись, натомість «налягати» на овочі, цільні злаки, яйця. Варто вживати кисломолочні продукти, але не солодкі і помірно жирні. Обов’язково пити достатньо рідини, насамперед чистої негазованої води. І не забувайте, що модні нині великі горнятка лате також містять велику кількість калорій. Тому якщо хочете схуднути, то від них краще відмовитись на користь води та зеленого чаю. А головне, не забувайте про фізичну активність".

Якщо вам треба скинути не один-два кілограми, а значно більше, то дієтолог радить спробувати проміжне голодування. Це зовсім не означає, що доведеться голодувати. Найпростіший варіант такого голодування передбачає на першому етапі не вживати їжі половину доби. Тобто не їсти, наприклад, з сьомої вечора до сьомої ранку. Поступово перейти на 6−8 годинне «вікно прийому їжі».

Наприклад, їсти лише з восьмої до четвертої. Адже науковці довели, що найкориснішим для здоров’я є голодування протягом 16−18 годин на день. Утім, Олег Швець каже, що такий спосіб харчування корисний лише для здорової людини. Якщо ж у вас є проблеми зі здоров’ям, то перед тим як сісти на дієту, варто проконсультуватись з лікарем. Ну і є золоте правило — що швидше кілограми пішли, то швидше вони повернуться. Тому оптимальним є втрата лише 2−3% ваги за місяць. Тобто якщо ви важите 60 кг, то достатньо втрачати 1,2−1,8 кг на місяць. Але аж ніяк не 6−7 кг за тиждень, як обіцяють автори чудо-дієт.

Поступово треба повертатись і до фізичних навантажень. Особливо, якщо від Романа до Йордана ви не займались спортом. «Не варто починати бігати, аби позбутись «пампушків», які засіли на талії, якщо ви раніше не бігали. Зайва вага і майже місяць неправильного харчування уже самі по собі є додатковим навантаженням на серце, тому відразу давати сильні кардіонавантаження не варто.

Якщо дали собі обіцянку почати бігати після свят, то починайте зі швидкої ходьби. Півгодини ходьби швидким кроком також досить непогане навантаження для новачка. Поступово додавайте до ходьби біг підтюпцем. Якщо не ставите за мету скинути вагу, а лише привести тіло в тонус, достатньо 12−20 хвилин ранкової зарядки (махи руками-ногами, планка, неглибокі присідання, кілька вправ на прес), яку обов’язково завершувати вправами на розтяжку. Якщо хочете почати займатись йогою, то є ідеальний ранковий комплекс вправ «Сурья намаскара», який зможуть виконувати навіть новачки, — каже інструкторка з йоги та пілатесу Леся Довгаль.

Схожі новини