Передплата 2024 ВЗ

Майже половина ветеранів АТО/ООС відчувають дискримінацію, – опитування

  • 23.01.2020, 14:13
  • 612

Майже половина українських ветеранів (49%), котрі брали участь у бойових діях на Донбасі, стикаються з дискримінацією.

Як передає УНІАН, про це свідчать результати опитування, проведеного представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) у співпраці з Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб за фінансової підтримки ЄС, представлені на прес-конференції.

У респондентів запитали, чи стикалися вони з випадками упередженого або несправедливого ставлення (дискримінації) до ветеранів у різних сферах за останні шість місяців. Респондентам було запропоновано обрати кілька варіантів відповіді. Так, 49% опитаних відповіли, що стикнулися з принаймні одним випадком упередженого або несправедливого ставлення. Зокрема, 31% респондентів стикалися з такими випадками у транспорті, 14% - при отримання медичних послуг, 11% - при реєстрації на отримання пільг для ветеранів та їхніх сімей, і 10% - при отриманні адміністративних послуг в установах соціального захисту. Найбільше про дискримінацію говорили респонденти у Київській області — 68%, та у місті Києві — 50%

Також у Дніпропетровській області — 46%, і у Львівській області — 43%. При цьому, у ветеранів запитали про вплив військового досвіду та подальшу реінтеграцію у мирне життя. Так, 78% опитаних ветеранів вважають, що громадяни не розуміють, що на території України йде збройний конфлікт, 77% - на лінії вогню люди розуміють, що важливо, а що ні. Також, 74% говорять, що участь у воєнних діях змінила їхнє життя назавжди. 73% переконані, що лише ті, хто самі брали участь у бойових діях, здатні зрозуміти ветеранів, 66% - що у мирному житті порушуються права ветеранів, а 32% опитаних вважають, що відірвані від основної частини суспільства (виключені з суспільства).

Крім того, 29% ветеранів повідомили, що потребують індивідуальних консультацій психолога, 16% - консультацій психолога, який має досвід військової служби, 15% - потребують зустрічей з іншими ветеранами або групами взаємної допомоги, 14% - потребують тренінгів з управління стресом, 13% - сімейних консультацій психолога, 7% - групових консультацій психолога, а 1% обрали би інші варіанти. Ще 4% не відповіли.

Упродовж липня-жовтня 2019 року було опитано 2 тис. 530 респондентів, включно з ветеранами та членами їхніх сімей, у Києві та Київській області, а також Дніпропетровській і Львівській областях, де є найбільше зосередження ветеранів. Так, 1 тис. 780 інтерв'ю проведено з ветеранами, які безпосередньо брали участь у виконанні бойових завдань на сході України з квітня 2014 року. Ще 750 інтерв'ю проведено з членами сімей ветеранів.

У середньому одне інтерв'ю тривало близько 40 хвилин. Вибір респондентів здійснювався із застосуванням методу «снігової кулі». Респонденти обиралися випадково, за допомогою бази телефонних номерів Info Sapiens — української дослідницької компанії, яка проводила попередні опитування щодо ветеранів.

Схожі новини